Annons
X
Annons
X

Internet måste vara för alla även i framtiden

DEBATT. Kraven som Apple ställer på det material som företaget distribuerar är upprörande men knappast att likställa med censur. Men om nätet och dess distributionskanaler blir alltmer slutna är yttrandefriheten hotad, skriver Mattias Fyrenius vid KF Media.

(uppdaterad)

Att Apples anmärkningsvärda och smått provocerande krav på alla som vill komma in i deras Appstore-värme väcker höjda ögonbryn och vässade pennor förvånar mig inte.”Vill du kritisera en religion? Skriv en bok. Vill du beskriva sex? Skriv en bok.” Klart att deras attityd väcker reaktioner. Även våra.Men när debatten nu kommit att handla om censur, yttrandefrihet och demokrati har jag svårt att stämma in i den mest högljudda klagokören.

För oss på KF Media, där Norstedts Förlagsgrupp och Akademibokhandelsgruppen ingår, är det en viktig men faktiskt relativt okomplicerad fråga. Vi har aldrig och kommer aldrig att gå in och stryka, förändra eller lägga till i ett verk för att anpassa det till en specifik återförsäljares regelverk. Inte för Bokia. Inte för Adlibris.Inte heller för Apple.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om butiken Appstore inte vill sälja våra böcker kommer vi bli både upprörda och förbannade och säkert låta Apple veta att vi långt ifrån delar deras värderingar. Men på samma sätt som vi på Norstedts förbehåller oss rätten att själva bestämma vad vi vill publicera, och att vi på Akademibokhandeln tycker det är rimligt att vi själva bestämmer vad vi vill sälja och inte, respekterar vi också Apples rätt att själva avgöra vad de vill saluföra i sin butik.

  Annons
  X

  Om de däremot skulle hindra ägare av Apple-datorer att läsa och köpa våra böcker från exempelvis vår egen butik, är det en helt annan situation. Då skulle även vi höja våra röster och tala om censur och begränsning av yttrandefrihet. Och vad skulle hända om Telia, Tre och/eller Telenor skulle bestämma sig för att agera smak- och moraldomare och begränsa vad som får skickas via deras nät?
  har vi en situation där vi på allvar kan börja tala om ett hot mot såväl yttrandefrihet som demokrati.

  Detta är alls inga fria fantasier utan tvärtom en situation som ligger närmare verkligheten än många anar. Tv-världen har av olika skäl levt i en sluten distributionsvärld under lång tid, och det finns starka krafter hos många operatörer som vill se en liknande utveckling inom webb- och mobilbaserad distribution. Här måste såväl publicister som politiker vara observanta.Vi måste agera kraftfullt för att bevara och utveckla den för alla tillgängliga nätinfrastruktur som redan har förändrat, och fortsatt kommer förändra vår samtid.

  Mattias Fyrenius

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X