Annons

Internet kan, vill och bör inte blockeras

Den senaste veckans turbulens kring Wikileaks började med att sidan försvann ur det domännamnsystem som visar vägen till rätt server. Anledningen är fortfarande oklar, men helt klart är att det inte varit en framkomlig väg att få bort Wikileaks från Internet, skriver Marcin de Kaminski som forskar om cybernormer.

Under strecket
Publicerad

Det konkreta fallet Wikileaks visar verkligen hur Internet reagerat på en sida man anser vara viktig både i sig och som symbol. När Wikileaks försvann från Internet började folk runt om i världen genast sätta upp spegelsidor med exakt samma innehåll. När det ena dagen funnits en (1!) Wikileaks, finns det idag över femtonhundra (1500!) likadana Wikileaks utspridda över såväl nätet som världen. En stor del av dem bor på svenska servrar.

Vissa har kallat det Streisand-effekten, namngett efter en incident då den kända Barbara Streisand försökt få bort en bild på sitt hus från nätet. Resultatet då blev detsamma. På grund av uppmärksamheten spreds bilden långt längre än väntat, och blev totalt omöjlig att få bort. Så fungerar internet.

Annons
Annons
Annons