Annons

Torbjörn Elensky:Internet har gjort de döda till en del av våra liv

Kanske skulle vi behöva nya versioner av den sortens handböcker i konsten att dö, ars moriendi, som föddes under senmedeltiden, skriver Torbjörn Elensky.
Kanske skulle vi behöva nya versioner av den sortens handböcker i konsten att dö, ars moriendi, som föddes under senmedeltiden, skriver Torbjörn Elensky. Foto: Illustration: Jenny Alvén

Vår syn på livet förändras av våra avlidna vänners närvaro i de digitala miljöer där många vistas dagligen. Det obehagliga faktumet att livet är kort blir allt svårare att gömma sig för. Men vill vi att vårt gemensamma minne ska förvaltas av ett privat amerikanskt företag?

Under strecket
Publicerad

Redan på 1950-talet menade den italienske författaren Italo Calvino att vi lever i en alexandrinsk epok. En tid då biblioteket dominerar, i samspel med arkivet och museet. Då minnet håller tillbaka de levande och då kommentarer, citat och variationer av det redan etablerade dominerar litteraturen, konsten och över huvud taget det intellektuella livet. 

Detta är en orättvis karikatyr av en historisk epok som inte bara förvaltat, ordnat och förmedlat, utan också gjort viktiga egna bidrag till historien. Men det är en bild och en beteckning som fungerar och som är begriplig, vilket gör den användbar.

Annons
Annons
Annons