Annons
X
Annons
X

Internet blev en väldigt väldigt stor fluga

Internet var bara ”en fluga”. Med det gick dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann (S) till historien. Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid, sade hon. Vad är det bra för?

Uttalandet har hårdvinklats och vantolkats genom åren – riktigt så vilsen var inte ens Uusmann – men det har också sin förklaring. Socialdemokratin har en lång historia av motstånd mot utveckling på kommunikationsområdet. Det var socialdemokrater som ville förbjuda parabolantenner. Det var i deras Sverige som alla telefoner var Televerkets egendom. 1983 blev det polissak när Moderaternas partiledare Ulf Adelsohn installerade en egen trådlös telefon som han hade köpt i Hong Kong – 15 dagsböter.

Uusmann eller ej, svensken är idag online 15,5 timmar per vecka. Tillverkningsindustrin har mer än en fjärdedel av intäkterna från e-handel. Och tre fjärdedelar av de små och medelstora företagen är närvarande på nätet.

Annons
X

Google och Boston Consulting Group presenterade igår kartläggningen Sverige Online – Hur internet omvandlar den svenska ekonomin. Det är första gången som en större bedömning görs.

Enligt beräkningarna bidrog internet med uppskattningsvis 6,6 procent av BNP år 2009, det vill säga 205 miljarder kronor. Så ofattbara belopp behöver alltid sättas i perspektiv. Tänk i storleksordningen strax över hela den svenska byggindustrin, eller som Kalmar, Jämtland, Kronoberg och Blekinge tillsammans.

Hälften utgörs av konsumtion, till exempel köp av resor, media och underhållning. En fjärdedel är privata investeringar, främst vanliga företags kommunikationsteknik men till stor del också telekomföretagens investeringar. 13 procent kommer från offentliga sektorn, och resten är exportöverskott. Sverige exporterar för 89 miljarder (mycket tack vare Ericsson) och importerar för 62 miljarder kronor. Företag med betydande del av verksamheten på eller för nätet sysselsätter omkring 60000 personer.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är fantastiska siffror, även när man tar i beaktande den osäkerhet som ligger i att mäta ett helt nytt område. Sverige ligger på fjärde plats i världen. Internetekonomin växer med 8 procent årligen – 2015 ligger den på 7,8 procent av BNP.

  Det kan förstås bli ännu bättre om politikerna inser att Sverige och världen har förvandlats helt av internet. Självklart kommer skogen och stålet att fortsätta vara centralt för landet, men det går inte att drömma sig tillbaks till en tid då det var allt.

  Förra veckan blev det klart att Håkan Juholt blir ny S-ledare. På presskonferensen sade han att han kunde tänka sig att gå tillbaks, efter politiken, till sitt gamla jobb, om hans skrivmaskin och telefax stod kvar.

  Man ska inte tolka in för mycket. Visst vet Juholt vad en iPhone är. Men S koketterar gärna med sitt bakåtsträvande.

  I vintras intervjuades Göran Persson av Computer Sweden. Tjänster på internet kan inte ge ekonomisk styrka, menade Persson. För honom krävdes det fysiska produkter: ”Något måste packas ner i en låda”.

  Verkligen?

  IT- och regionminister Anna-Karin Hatt (C) drog ner ett enkelt skratt igår: ”Det blev inte en fluga. Och blev det en fluga, så blev det en väldigt väldigt stor fluga.”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X