Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Tobias Brandel: Internet är inte problemet

Internet är inte en farligare plats för barn än världen utanför. Tvärtom har sociala medier gjort det lättare att upptäcka mobbning och sexuella övergrepp. De verkliga problemen börjar när vuxenvärlden inbillar sig att nätet skiljer sig från övriga samhället.

Den oändligt tragiska händelsen med en 13-årig flickas befarade självmord i Kumla ringar in föräldrars två största rädslor kring barns nätsurfande: mobbning och pedofiler. Först fokuserades på trakasserierna hon utsattes för av jämnåriga på sociala medier som Youtube. Sedan tog fallet en ny vändning när polisen anhöll en 44-årig man misstänkt för att ha ofredat henne sexuellt på nätet.

Debatten om ungas säkerhet på internet har varit intensiv i veckan. Men den digitala revolutionen har snarast gjort det lättare att upptäcka problemen.

Tidigare begränsades mobbningen och ryktesspridningen till skolgården, och de sexuella övergreppen skedde i det fördolda. Det är inte nätet som skapat sådana fenomen. Däremot har de blivit synligare – bevisen finns där i form av Facebooksidor, Instagrambilder och chattmeddelanden för vem som helst att se.

Annons
X

Egentligen borde det vara positivt. Men paradoxalt nog används nätet inte sällan som en ursäkt för vuxenvärlden att inte agera. Rektorn för Vialundskolan i Kumla sade i gårdagens SvD: ”Det här är ett område där vi vuxna aldrig kommer ikapp. Aldrig.” Det vittnar om den djupt felaktiga synen att internet skulle vara annorlunda det övriga samhället.

Forskningen visar att de som är utsatta för såväl sexualbrott som kränkningar på nätet också har en osäker social situation utanför nätet. Fokuseringen på nätpedofiler döljer dessutom det faktum att de flesta övergrepp sker av personer i barnens närhet, som föräldrar och idrottstränare.

Forskaren Elza Dunkels vid Umeå universitet har med en dåres envishet – och aktuell vetenskap i ryggen – förklarat att enda sättet att skydda våra barn på nätet är att ha en öppen kommunikation mellan vuxna och barn. Sorgligt ofta talar hon inför döva öron.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lösningen är inte att på olika sätt försöka kontrollera barnens surfande. Dunkels råd är istället exakt desamma som när det handlar om mobbning, konflikter och övergrepp utanför nätet. Fråga barnen. Prata med dem. Och skuldbelägg för allt i världen inte deras beteende på sociala medier – vilket både polis och skolledare gjort i veckan – för då kanske de inte vågar prata alls.

  Det hela låter lite grann som… normal uppfostran.

  Föräldrars funderingar kring sociala medier fastnar ofta i konkreta spörsmål som om de ska vara vän med sina barn på Facebook eller låta dem ha egen dator på rummet.

  Istället behöver vi lyfta blicken och inse att problemen inte är nya och att lösningarna redan finns. Och framförallt inte blunda och påstå att ”det där med internet förstår jag mig inte på”.

  Fokus under presskonferensen i Kumla i går låg på Vialundskolan som tidigare haft problem med elever som inte mår bra. Från vänster polisens presstalesman Mats Nylén, tillförordnade kommundirektören Ulla Lundholm, kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson och Vialundskolans rektor Leif Rönnberg.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X