Annons

Interner i Danmark grävde sig ut

Fem fångar grävde sig ut till friheten. Natten mellan lördag och söndag rymde fem utländska interner från danska Sandholmsanstalten genom sin underjordiska tunnel. Förberedelserna hade pågått i månader utan att fängelsepersonalen misstänkt något.

Under strecket
Publicerad

En liten hammare och en böjd plåtbit blev deras nyckel till friheten. Genom betong, asfalt och jord arbetade de sig systematiskt ut ur byggnaden. Under månader pågick det gemensamma arbetet och tunneln blev till slut tio meter lång. Uppskattningsvis grävde de upp åtta ton jord och betong som de skickade ut lite i taget med soporna. Hålet i cellen täckte de över med en pappskiva målad i samma färg som golvet.

Klockan 03.45 natten till i söndags upptäckte vakter på Sandholmanstalten i Hillerød siluetterna av några män utanför stängslet på sina dataskärmar. De sprang ut, men männen hann fly. Då såg de flyktvägen - mynningen i den långa tunneln dök upp strax utanför stängslet. - Ja, man måste ju säga att de har gjort ett ordentligt jobb, säger Peter Vesterheden, chef för Köpenhamns fängelser till den danska tidningen Politiken.

Annons
Annons
Annons