Annons

Internationell arbetsplikt ingen överraskning

När Försvarsmakten nu inför internationell arbetsskyldighet är det resultatet av en politisk inriktning som formades för många år sedan. Det kan inte ha kommit som en överraskning för någon att detta var på väg, skriver före detta ledamöter i Försvarsberedningen från MP, KD, FP och C.

Under strecket
Publicerad

Vi har varit delaktiga i det militära försvarets omvandling från Kalla krigets invasionsförsvar, genom en trevande internationalisering till konkreta politiska beslut om ominriktning och reformer. Inte sällan har vi hamnat på olika ståndpunkter, men att det svenska försvaret ska vara användbart internationellt likväl som nationellt är vi helt överens om.

Internationella insatser är sedan många år en av Försvarsmaktens huvuduppgifter och det politiska budskapet har länge varit att vi inte ska ha olika organisationer och personalkategorier för det man gör innanför landgräns och det man gör utanför. Detta regleras också i en ny lag från den 1 januari, innebärande att den så kallade utlandsstyrkan försvinner och Försvarsmaktens medarbetare ska kunna tjänstgöra varhelst Försvarsmakten uppträder i sin ordinarie befattning.

Annons
Annons
Annons