Annons
X
Annons
X

Interna strider i Piratpartiet

I dag presenterade Piratpartiet sina vallistor till riksdagsvalet. Men samtidigt har partiet drabbats av interna strider. I ett öppet brev går två tidigare representanter för partiet till hårt angrepp mot partiledaren Rick Falkvinge och anklagar ledningen för att ha granskat valresultatet innan det var klart.

I dag presenterade Piratpartiet sina kandidater i höstens riksdagsval, som utsetts genom primärval på nätet. Rick Falkvinge toppar valsedlarna. Men partiet skakas av interna konflikter om hur primärvalet har gått till.

I en blogg riktar två tidigare vice kommunledare i Linköping hård kritik mot partiledningen. Enligt brevet ska partiledaren Rick Falkvinge gått in och kontrollerat resultatet i omröstningen – trots att den inte var klar. Han ska också ha kontaktat de kandidater som låg bäst till och bjudit in dem till Stockholm för att fotograferas.

”Anklagelser har nått oss genom flertalet oberoende källor”, skriver de avhoppade piratpartisterna i brevet och fortsätter:

Annons
X

”Vi är inte kandidater själva, och kan inte bedöma huruvida anklagelserna är sanna eller inte, men det går inte heller att avfärda, eftersom det står klart att personer som kandiderar i primärvalet, också har tillgång till resultatet innan röstningen stängs”.

Enligt Rick Falkvinge stämmer det att han kontrollerade resultatet.

– Det beror på att jag byggde röstningssystemet själv. Det bidrog till att jag och en till kandidat i förväg fick veta hur vi låg till, och alltså fick mer information än de andra. I efterhand har jag talat med funktionärer och andra och förstått att det inte var bra och att det borde ha gått till på ett annat sätt, säger Falkvinge.

De skriver också att du bjöd de kandidater som låg bäst till till Stockholm för fotografering?

– Jag kontaktade ett antal medlemmar för fotografering eftersom vi behövde pressbilder. Eftersom det skedde nära primärvalet tolkades det som att det var de som låg bra till, och några hörde också till den gruppen. Men jag avslöjade inte hur de låg till, säger Rick Falkvinge.

Rick Falkvinge har i helgen skickat ut brev till funktionärerna där han förklarar vad som hänt och erkänner att det var fel hanterat av honom. Partiet har också hållit ett styrelsemöte där man konstaterade att det var fel att en av kandidaterna hade kontroll över primärvalet, men att det inträffade inte påverkat valresultatet.

SvD.se har sökt de båda avhopparna, men utan resultat. I blogginlägget skriver man dock att Piratpartiet aldrig skulle ha accepterat något liknande i andra demokratiska val. Kravet är därför att hela primärvalet tas om.

”Därför har vi valt att avgå från våra poster som funktionärer för partiet, då vi inte känner att vi kan representera en organisation som inte lever upp till de ideal den säger sig försvara”.

– Efter det har jag bara fått positiva kommentarer, säger Falkvinge.

Sammanlagt röstade 1 300 medlemmar i primärvalet. De fick sätta ihop sin egen drömlista på 22 namn, och sedan har de sammanställts till sex listor för olika regioner i Sverige. Rick Falkvinge toppar samtliga listor.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X