Annons
X
Annons
X

Interna kritiker inte överraskade

KRITISKA VÄLJARE Centerpartiets internkritiker tolkar bottensiffran i nya SvD/Sifo-mätningen som att också väljarna ratar partiets idéprogramsförslag. Enligt statsvetare skadar nu Centerns kris även bilden av ett trovärdigt borgerligt regeringsalternativ.

Kritiker inom C anser att idéprogrammet är anledningen till att C nu tappar i Sifo-mätningen, och att partiledaren Annie Lööf till viss del är ansvarig.
Kritiker inom C anser att idéprogrammet är anledningen till att C nu tappar i Sifo-mätningen, och att partiledaren Annie Lööf till viss del är ansvarig. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Igår vaknade centerpartister över hela landet upp till nyheten om partiets lägsta notering någonsin i en Sifomätning. Med en statistiskt säkerställd nedgång på 1,3 procentenheter till 3,2 procent hamnar partiet under riksdagsspärren.

Den rekordlåga siffran kommer efter de senaste veckornas intensiva debatt kring Centerpartiets nya idéprogram, med förslag på bland annat fri invandring, månggifte och plattare skatt.

Gösta Gustavsson, distriktsordförande för C i Östergötland, har varit en av de ledande rösterna i det interna uppror som skakat partiet. Han tror att opinionsnedgången beror på att inte heller väljarna gillar alla idéer som presenterades i förslaget.

Annons
X

–Det var inte så glädjande att se resultatet, men inte så oväntat efter det idéprogram vi fick. Reaktionerna här i Östergötland och i hela landet var väldigt negativa, och det är klart att det måste slå igenom.

Per Schöldberg, distriktsordförande för C i Kronoberg, är inne på samma linje.

–Väljarna har flytt för att det skett en perspektivförskjutning där det varit för stark betoning på frihet och för lite på socialt ansvarstagande. Många medlemmar tyckte att det här inte är Centerpartiet fullt ut, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Malena Rosén, statsvetare med fokus på Centerpartiet vid Lunds universitet, menar att det allvarliga för Centerpartiet inte är de kontroversiella idéerna i programförslaget som sådana, utan bilden av ett parti i allvarlig i kris – något Sifosiffrorna nu befäster.

  –Jag tror att många väljare inte bryr sig om hur pass liberalt Centerpartiet är. Vad väljarna ser är istället ett parti som sagt att de ska bli tydligare men nu bråkar och inte vet vad de själva vill, och en partiledare som inte verkar ha kontroll, säger Malena Rosén.

  Med den nya Sifoundersökningen har turbulensen kring Centerpartiets idéprogram även kommit att allvarligt påverka trovärdigheten för hela den borgerliga alliansen som regeringsalternativ, konstaterar Malena Rosén.

  –Vi har haft en långvarig trend där både KD och C legat risigt till. Fredrik Reinfeldt återkommer ofta till att det inte finns något rödgrönt regeringsalternativ, men som det ser ut nu har inte heller han ett alternativ.

  Även Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, konstaterar att det borgerliga regeringsalternativet är hotat. Han påpekar samtidigt att C befunnit sig i utförsbacke sedan 1970-talet, men att de senaste turerna blivit ”lök på laxen”.

  –Det som är speciellt här är att de som kritiserar finns rakt in i partitoppen. Det är bra med idédebatt, men den har innehållit ingredienser som att ge varandra mindre smickrande beteckningar och en ovanlig turbulens.

  Krisen är extra djup eftersom den inte bara handlar om sakfrågor, utan om en ideologisk osäkerhet, framhåller Jonas Hinnfors. Han kallar hanteringen av idéprogrammet förbluffande valhänt.

  Även Per Ankersjö, ordförande i den programgrupp som startat den infekterade interndebatt som nu pågår inför öppen ridå, tror att opinionstappet i januari är kopplat till debaclet.

  –Om man varje dag i flera veckor läser om uppror i ett parti så upplevs det som lite skakigt, säger han.

  Däremot ser Per Ankersjö inte nedgången som ett bevis på att den liberala – eller nyliberala – kursen skulle vara fel väg att gå för det gröna lantbrukarpartiet C.

  –Det är ingen som stakat ut en nyliberal väg, läser man programmet ser man att det finns mycket om landsbygden där.

  Han tar själv på sig en del av skulden för den uppkomna situationen, men menar även att de centerpartister som kritiserat programmet offentligt har bidragit till bilden av ett parti i gungning.

  –Vi i arbetsgruppen har levererat ett spetsigt förslag till idéprogram, ja. Men vi hade ett tydligt uppdrag från partistyrelsen att skapa debatt, och det har vi gjort. Även om det är tufft och har lett till tråkiga opinionssiffror tror jag att det kommer att stärka partiet på sikt.

  Annons
  Annons
  X

  Kritiker inom C anser att idéprogrammet är anledningen till att C nu tappar i Sifo-mätningen, och att partiledaren Annie Lööf till viss del är ansvarig.

  Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X