Annons

EU:s medlemsstater bråkar om klimatmål

EU sprider gärna bilden av sig själv med ledartröjan på i klimatomställningen.

Men medlemsstaterna bråkar internt om ambitionsnivån och EU-toppmötet i veckan avgör om unionen kan skicka en enig signal till FN:s klimatmöte i Madrid.

Under strecket
Maria Davidsson / TT
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ungerns premiärminister Viktor Orbán under ett EU-toppmöte i Bryssel. På bilden syns även Irlands premiärminister Leo Varadkar. Arkivbild.

Foto: Virginia Mayo/AP/TTBild 1 av 2

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ungerns premiärminister Viktor Orbàn under ett EU-toppmöte i Bryssel. Arkivbild.

Foto: Stephanie Lecocq/AP/TTBild 2 av 2

På torsdag möts EU-ledarna för toppmöte i Bryssel. Då ska de än en gång försöka enas om ett skärpt, långsiktigt klimatmål. På bordet ligger det ett år gamla förslaget från EU-kommissionen om att unionen ska vara klimatneutral till 2050, alltså ha nettonollutsläpp av växthusgaser till atmosfären.

– Klimatneutralitet är ganska radikalt och det kommer att kräva stora förändringar i samhället, säger Jakob Skovgaard, forskare i internationell miljö- och klimatpolitik på Lunds universitet.

Annons
Annons
Annons