Annons
X
Annons
X

Intern strid kan rädda Ekeroth

”De nya Sverigedemokraterna” riskerar att haverera när de knappt lagt ut från land. Partisplittring och extremism var precis det som Jimmie Åkesson ville bli av med för att kunna locka nya väljare.

SE TV OVAN – EKEROTH FÖRSVARAR SIG

Vad kostar det att försvara Kent Ekeroth? Och vad är det värt att bli av med honom? Den frågan sitter Jimmie Åkesson just nu och räknar på.

Kent Ekeroth, riksdagsledamot från Lund och Sverigdemokraternas rättspolitiska talesman, tog i går time-out efter att Expressen hade publicerat en film där han beväpnar sig med ett järnör.

Ekeroth befinner sig i brännpunkten i den interna konflikt som just nu skakar Sverigedemokraterna.

Annons
X

Det måste inte vara en intern politisk maktkamp som ligger bakom krisen i Sverigedemokraterna. Men en politisk maktkamp har i alla fall blivit synlig till följd av krisen.

I går kritiserade ungdomsförbundets ledning öppet hur Jimmie Åkessons tillämpat ”nolltolerans” mot Erik Almqvist, genom att ta ifrån honom hans uppdrag i partiet.

”Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev. Det är samma typ av mediedrev som partiet tidigare vindbitet stod upp emot”, skrev SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand på DN Debatt.

Almqvist borde alltså ha räddats av partiledningen. Men när Kasselstrand i går fick frågor om hur det var med Kent Ekeroth, så ville han inte svara.

LÄS MER:
De ingår i ”De fyras gäng”

Det kan hänga ihop med att Kasselstrand och Ekeroth står på motstatta sidor i en av partiets mest infekterade strider, som i stora delar är ett gammal bråk som går tillbaka till när Åkesson och ”Skånefalangen” tog över makten i SD.

Kasselstrand räknas till den motsatta sidan, som kallas Bunkerfalangen.

Ungdomsförbundet har under Kasselstrand motsatt sig partiledningens försök att tona ner nationalismen till förmån för en mer socialkonservativ linje.

Kasselstrand har också offentligt kritiserat moderpartiet för att ha en alltför Israelvänlig linje.

”Partiet har fått en form av villkorslös pro-Israelstämpel på sig som rimmar illa med de egentliga åsikterna i medlems- och väljarkåren. Detta på grund av ett fåtal företrädares högljudda personliga agenda”, skrev Kasselstrand i en debattartikel i Aftonbladet i somras.

LÄS MER:
Expo: Rasism kärnan i partiets ideologi

Ingen Sverigedemokrat är mer proisraelisk än Kent Ekeroth. Som reagerade på SDU-artikeln med att beskriva SDU:arnas resonemang om Israel som något som nazister skulle ha kunnat föra.

Åkessons motståndarfalang skulle alltså troligen gärna se Ekeroth utsparkad. Och även betraktad utifrån den nya ”pr-smarta” strategien som partistyrelsen och Åkesson har lagt fram kan Ekeroth betraktas som ett problem.

Det handlar förstås om järnröret, men också om att Ekeroths hätskt antimuslimska budskap troligen ligger på gränsen för vad den nya nolltoleransen kan tänkas tolererera.

De arga unga männens tid ska vara förbi i Sverigdemokraterna, enligt ledningens nya pr-plan. Och Ekeroth är en av de argaste.

Men kanske är hans bästa chans just nu att Jimmie Åkessons motståndare så gärna vill bli av med honom.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X