Annons
X
Annons
X

Intern oro i Centern tonas ner

En majoritet av Centerns partidistrikt vill kraftigt förändra eller helt kasta loss från samarbetet i den borgerliga alliansen. Det är en allvarlig signal om att många är väldigt oroliga för våra svaga opinionssiffror, kommenterar Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

Michael Arthursson vill helst tona ner betydelsen av den kraftiga interna kritiken mot allianssamarbetet som fördes fram i gårdagens SvD. 14 av 27 partidistrikt vill att Centern ska stå friare och ta betydligt mycket mer plats inom alliansen och sex distrikt anser att Centern ska gå till val som eget parti 2014.

–Det är klart att det avspeglar den oro som finns och att vi måste både förnya och förändra samarbetet. Vi måste få ett större genomslag och det är också vad Annie Lööf har sagt vid flera tillfällen. I de senaste budgetförhandlingarna kan man nog spåra en förändring där vi har fått en bättre utdelning, säger Michael Arthursson.

När alliansen bilades var C, Fp och Kd dubbelt så stora som Moderaterna, nu är det tvärtom. Centern håller nu precis näsan ovanför riksdagsspärren. Alla varningsklockor borde ringa för att Centern håller på att ätas upp av Moderaterna.

Annons
X

–Naturligtvis är det så och resultatet av rundringningen till partidistrikten visar att något måste göras. Men jag tror mer att det handlar om deras oro än att de verkligen vill avbryta samarbetet, säger Michael Arthursson.

2009 skrevs energiöverenskommelsen som bland annat innebär att nya kärnkraftsreaktorer får byggas för att ersätta gamla. Centern har skrivit på det, men SvD:s genomgång visar nu att 14 av 27 distriktsordföranden inte anser att partiet kan medverka till det.

–Det är nog få centerpartister som vill släppa fram någon ny kärnkraft, men samtidigt har energiöverenskommelsen gett oss en hel del förnybar energi. Om frågan mot förmodan kommer i ett skarp läge är jag övertygad om att alla trots allt följer överenskommelsen, säger Michael Arthursson.

SvD har sökt Moderaternas partisekreterare för en kommentar, men Kent Persson har avböjt.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X