BarnmorskanIntensivt kammarspel med franska giganter

Catherine Deneuve och Catherine Frot.
Catherine Deneuve och Catherine Frot. Foto: Folkets Bio

Catherine Deneuve och Catherine Frot möts för första gången i ”Barnmorskan”, om en kvinna och hennes styvmor som möts igen efter 30 år.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Barnmorskan” känns som en utmärkt förevändning för att låta två av Frankrikes ledande filmstjärnor mötas för första gången. Catherine Deneuve med 129 roller i bagaget och Catherine Frot med 94, till de senaste hör ”Bon appétit” och ”Marguerite”. Regissören Martin Provost har ett gott öga till intressanta kvinnoöden och har tidigare gjort ”Séraphine”, om målaren Séraphine de Senlis, och ”Violette” om författaren Violette Leduc. ”Barnmorskan” har ingen sådan verklighetsbakgrund utan rollerna är specialskrivna, för att inte säga typecastade, för de båda skådespelerskorna.

Claire (Frot) är en stram barnmorska som varken dricker eller äter kött och som lever för sitt arbete och sin nu vuxne son. Vi får följa henne under flera födslar, även kejsarsnitt. Béatrice (Deneuve) har levt på män, däribland Claires pappa, röker, dricker, äter biff och spelar poker för att försörja sig. De kunde inte vara mer olika och har heller inte umgåtts på 30 år sedan Béatrice lämnade Claires pappa. Den glamourösa Béatrice tycker att Claire klär sig så fult och har tråkig frisyr, medan Claire anser att Béatrice är ytlig och självupptagen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons