Annons

Intensiv tystnad födde rikt samiskt släktepos

Linnea Axelsson såg ansikten med en väldig tystnad kring sig. I "Ædnan" berättar hon deras historia.
Linnea Axelsson såg ansikten med en väldig tystnad kring sig. I "Ædnan" berättar hon deras historia. Foto: Jessica Gow/TT

En samling tysta ansikten fick Linnea Axelsson att skriva "Ædnan", ett samiskt släktepos på ordknapp vers. Bland dem som får liv finns Ristin och hennes autistiske son, men också renskötare, städare och Sandra, en samtida aktivist.

Under strecket
TT TT
Publicerad

"Min mamma är same, jag tycker att hon har varit duktig på att vidarebefordra det samiska", säger Linnea Axelsson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 4

"Min kusin är renskötare, det finns människor runt omkring mig som jag kan prata med. Sedan har jag i perioder i mitt liv haft ett stort intresse och läst på", säger Linnea Axelsson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 4

"Jag kommer från ett konstnärligt hem i den bemärkelsen att det fanns väldigt mycket hantverk runtomkring mig. Det var inget stort steg därifrån till Louise Bourgeois konstnärskap" säger Linnea Axelsson vars avhandling i konstvetenskap handlade om Bourgeois.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 3 av 4

"Tillsammans kanske de här människorna drar ut några linjer i den samiska historien men de allmänmänskliga aspekterna ska också finnas med, det känns viktigt för mig att det är öppet, att det inte handlar om bara en fråga", säger Linnea Axelsson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 4 av 4

Anslaget är stort samtidigt som berättelsen tveklöst bottnar i djup kunskap. Det känner man. "Ædnan" betyder "marken" eller "jorden" på gammal nordsamiska, och som läsare kan man tro att Linnea Axelsson har skrivit en historia som hon alltid tänkt berätta. Men så var det inte alls, åtminstone inte medvetet.

– Vad vet jag om hur jag fungerar psykologiskt, om vad man har för drivkrafter, men jag känner inte att det här är "den stora uppgörelsen". Någon sådan avsikt har jag verkligen inte haft, säger hon nu, och tillägger att en samisk bakgrund är liktydig med många ärvda trauman.

Annons
Annons
Annons