Annons

Intensiv tid väntar de svenska piratjägarna

Den svenska marinen får klara sig utan helikoptrar utanför Somalia – men de kan skickas till området igen i en ny insats. SvD tog rygg på försvarsminister Sten Tolgfors när han besökte den svenska styrkan i Östafrika.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I dag lördag avslutas den svenska ledningen av EU:s flottoperation i vattnen utanför Somalia. Sedan i april har HMS Carlskrona varit flytande högkvarter och samtidigt jobbat med att försvåra för de pirater som funnit en fristad längs kusten.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 4

HMS Carlskrona ankrar i hamn innan den förmodat intensiva sensommaren börjar.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 4

Försvarsminister Sten Tolgfors fick höra att flera av sjömännen är intresserade av att återvända till området. Gabriella Lidén är en av dem.

Foto: LARS PEHRSON Bild 3 av 4

Uppställning på däck. Försvarsminister Sten Tolgfors tackar sjömännen och befälen för en lyckad insats.

Foto: LARS PEHRSON Bild 4 av 4

Kring ett bord i ett halvt nedsläckt rum nere i flottans patrullskepp HMS Carlskrona sitter försvarsminister Sten Tolgfors med fem personer ur sin stab och lyssnar.

Det har gått en natt sedan de landade i Djibouti med regeringsplanet. Från bordets kortända briefar skeppets befälhavare Håkan Nilsson, fartygschef på Carlskrona, och sekonden Frank Johnsson sin minister. Överröstande det brummande ljudet från fläkten rapporterar de på Powerpoint om hur det svenska patrullskeppet, som nu tillfälligt ankrat här, försvårat för de pirater som under senare år härjat i regionen.

Annons
Annons
Annons