Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Jämlikhet Intelligent och lätt – Hilary Mantel ger revolutionen liv

Läs och njut: ”Jämlikhet” är en typisk Hilary Mantelbok: intelligent, lätt och initierad. Josefin Holmström trodde att hon läst nog om franska revolutionen, men kapitulerar inför en av samtidens bästa författare av historiska romaner.

Bokhösten 2016
[object Object]
”Jämlikhet” publicerades på engelska redan 1992. Efter de stora framgångarna med Wolf Hall har den översatts till svenska och utkommer i tre delar. Våren 2016 kom "Frihet" och sista delen, "Broderskap", kommer våren 2017. Foto: Henrik Montgomery/TT

Jämlikhet

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Weyler
ISBN
9789176810330

Översättning: Marianne Mattsson, 351 sidor

Franska revolutionen ekar genom seklerna som en ständig referenspunkt, en brytpunkt i västerlandets historia, en händelse som ännu säkert verkar på både reella och metaforiska plan. Hilary Mantels ”Jämlikhet” tar sin början 1789, strax efter stormningen av Bastiljen. I centrum står vännerna och revolutionsarkitekterna Maximilien Robespierre, Georges-Jacques D’anton (sedermera Danton) och Camille Desmoulines. Stämningen i Paris är ännu febrig: pamfletter och artiklar författas och distribueras på gatorna, osäkerheten sprider sig som lungsoten som alltid hotar stadens invånare. Vad ska hända? Vart är landet på väg?

”Jämlikhet” utkom på engelska redan 1992, men har översatts till svenska (i tre delar) i ljuset av Mantels framgångar med serien om Thomas Cromwell. Det är roligt: Mantel är en av de mest intressanta anglosaxiska författarna vi har just nu, och Marianne Mattssons översättning bevarar elegant originalets sprakande språkliga energi.

Redan för 24 år sedan hade Mantel funnit den lätta, smidiga stil som kännetecknar hennes prosa. Den fungerar särskilt fint i kombination med ett tungt historiskt material, eftersom den frigör från det kompakta och dammiga utan att materialet för den sakens skull förlorar i trovärdighet eller pondus. Danton, Robespierre, Desmoulines och de andra framstår som levande människor inför läsarens blick. Där är de på fest, här droppar bläcket från deras pennor, nu väter regnet en hustrus dyrbara satängskor under firandet av Bastiljens stormning.

Annons
X

Revolutionens faser blir också allmängiltiga: konspirerandet, osäkerheten, de storslagna drömmarna som så ofta måste se sig besegrade av den krassa verklighetens politik – är inte dessa beståndsdelar av alla revolutioner? Hur mycket vågar den enskilde individen riskera för den kollektiva visionen? Duger idealen – och är man redo att dö för dem? Berättelsen rör sig från person till person i ett mönster som speglar revolutionens natur; inte bara de myndiga herrarna får komma till tals utan även deras hustrur och fästmöer, särskilt Camille Desmoulines älskade Lucile.

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är ett demokratiskt narrativ som ringlar sig genom Paris likt Seinefloden, ett korus av röster. Lucile, intelligent men flickaktig, kunnig men sårbar, blir en spegel för männen hon omger sig med, och konstaterar sakligt att ”Otrohet kan man leva med /…/ I de kretsar där vi rör oss ses sådant som självklart”. Det mänskliga, det låga: hur det hela tiden smyger sig in, avslöjar och förgiftar.

  Mantel är intresserad av de där stunderna då figurerna från historieböckerna får kött och blod, visar sina svagheter, blir rädda eller förolämpade. Det är den författaregenskapen som gjort Cromwellböckerna så gripande; Mantel behandlar inte sitt persongalleri som en stum samling statyer. Hon låter oss höra deras röster, under det att klockan tickar ner mot de dödsdagar vi sedan länge studerat i skolan.

  ”Jämlikhet” är en anmärkningsvärd roman för att den på samma gång är intelligent, lätt, initierad och underhållande. En typisk Mantelbok, med andra ord. Jag trodde att jag hade läst nog om franska revolutionen, men så är inte fallet. Hilary Mantel gör den aktuell och intressant igen. Ja, naturligtvis gör hon det: hon är trots allt en av samtidens bästa författare av historiska romaner. Det är bara att läsa och njuta.

  Annons
  Annons
  X

  ”Jämlikhet” publicerades på engelska redan 1992. Efter de stora framgångarna med Wolf Hall har den översatts till svenska och utkommer i tre delar. Våren 2016 kom "Frihet" och sista delen, "Broderskap", kommer våren 2017.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X