X
Annons
X
Recension

Jämlikhet Intelligent och lätt – Hilary Mantel ger revolutionen liv

Läs och njut: "Jämlikhet" är en typisk Hilary Mantelbok: intelligent, lätt och initierad. Josefin Holmström trodde att hon läst nog om franska revolutionen, men kapitulerar inför en av samtidens bästa författare av historiska romaner.

Läs mer om Bokhösten 2016
”Jämlikhet” publicerades på engelska redan 1992. Efter de stora framgångarna med Wolf Hall har den översatts till svenska och utkommer i tre delar. Våren 2016 kom
”Jämlikhet” publicerades på engelska redan 1992. Efter de stora framgångarna med Wolf Hall har den översatts till svenska och utkommer i tre delar. Våren 2016 kom "Frihet" och sista delen, "Broderskap", kommer våren 2017. Foto: Henrik Montgomery/TT

Franska revolutionen ekar genom seklerna som en ständig referenspunkt, en brytpunkt i västerlandets historia, en händelse som ännu säkert verkar på både reella och metaforiska plan. Hilary Mantels ”Jämlikhet” tar sin början 1789, strax efter stormningen av Bastiljen. I centrum står vännerna och revolutionsarkitekterna Maximilien Robespierre, Georges-Jacques D’anton (sedermera Danton) och Camille Desmoulines. Stämningen i Paris är ännu febrig: pamfletter och artiklar författas och distribueras på gatorna, osäkerheten sprider sig som lungsoten som alltid hotar stadens invånare. Vad ska hända? Vart är landet på väg?

”Jämlikhet” publicerades på engelska redan 1992. Efter de stora framgångarna med Wolf Hall har den översatts till svenska och utkommer i tre delar. Våren 2016 kom "Frihet" och sista delen, "Broderskap", kommer våren 2017.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X