Steve JobsIntelligent om Steve Jobs bortom myten

Michael Fassbender spelar Steve Jobs i en intelligent och elegant film om datorsnillet.
Michael Fassbender spelar Steve Jobs i en intelligent och elegant film om datorsnillet. Foto: UIP

”Steve Jobs” är en elegant film som adderar klangbotten och nyanser till myten om Apples grundare. Aaron Sorkins dialog får allt det syre den behöver för att lyfta, skriver Anna Hellsten.

Publicerad
Annons

Det är 1984, det är en halvtimme tills ridån ska gå upp för lanseringen av Apples skrytprojekt Macintosh och datorjäveln vägrar säga ”hello”. Framför den fallerande lådan står en kokande Steve Jobs (Michael Fassbender) tillsammans med teknikern Andy Herzfeld (Michael Stuhlbarg) och marknadsföringschefen Joanna Hoffman (Kate Winslet). Båda försöker övertyga honom att det är okej att datorn inte hälsar, i alla fall idag, men Jobs vägrar lyssna. Människor tänker på datorer som hotfulla tingestar, menar han, och det faktum att just den här kan säga ett vänligt ”hello” är vad som förmår förvandla en skeptiker till en frälst.

Kanske skulle det gå att ordna om man kunnat öppna datorn, säger Andy, men Jobs har som vanligt bestämt att användarna inte själva ska kunna mixtra med produkten, vilket innebär att det krävs specialverktyg – och såna finns inte att uppbåda. ”Fuck you”, säger Jobs och stormar in i sin loge.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons