Annons
X
Annons
X

”Intellektuella ska inte slåss”

Hennes skrivande började med en lögn. Idag är Olga Slavnikova en av Rysslands mest framstående författare. För sju år sedan fick hon det ryska Bookerpriset för romanen ”2017”. Nu kommer den på svenska.

(uppdaterad)
Olga Slavnikova.
Olga Slavnikova. Foto: LARS PEHRSON

BERGFAST

–Tyvärr tar det tid för orden att nå sin publik. Det är som med stjärnorna. Några av dem har redan slocknat när vi ser dem, säger hon.

Romanen ”2017” är inte helt lätt att beskriva. Det är en vindlande kärlekshistoria, samtidssatir, spionthriller och dystopi med inslag av magisk realism. Den utspelar sig i Ryssland, hundra år efter oktoberrevolutionen – eller ”kuppen” som Olga Slavnikova kallar den.

–Romanen handlar om vad som kan hända framöver. 2017 kan komma att bli ett ödesdigert år för vårt land, säger hon allvarligt när vi träffas under hennes Stockholmsbesök nyligen.

Annons
X

Olga Slavnikovas skildring av samtiden är mörk, med skrupelfri rövarkapitalism, miljöförstöring och en brist på meningsfullhet. Kanske kan våldsutbrotten och samhällsomvälvningen i boken ses som en reaktion mot detta.

–Jag skrev romanen delvis som en varning, men tyvärr har mycket av det jag beskriver blivit verklighet, säger Olga Slavnikova.

Hon föddes under kalla kriget i en militärstad som var så hemlig att den inte hade något namn, utan bara ett nummer. Uppväxten skedde också i skuggan av Uralbergen, vars dramatiska landskap spelar en central roll i romanen. (Även om bergskedjan där har fått ett annat namn.)

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Ural är fyllt av underjordiska skatter i form av ädelstenar. För att komma åt dem måste man våga ta stora risker, vilket bara speciella personer är beredda till, säger Slavnikova.

  Dessa risktagande lycksökare var en del av hennes uppväxtmiljö och hon har hämtat inspiration till flera av romanfigurerna i ”2017” från dem.

  –Även jag själv har vandrat bland bergen med ryggsäck och gjort intressanta fynd. Men jag har inte blivit rik, säger Slavnikova med ett snett leende.

  Kring bergen finns också en gammal folkloristisk kultur med sagor och myter. Även av detta finns spår i romanen. Så tar till exempel den mytiska ”bergsdrottningen” gestalt i en vanlig kvinna som huvudpersonen förälskar sig i.

  –Frågan är vilken risk man är beredd att ta för att hitta sin kärlek, säger Olga Slavnikova.

  Hon blev själv aldrig rik på sina bergsfynd, men hittade en annan skatt – skrivandet. Och det av en slump. Det var när hon studerade på universitetet i Jekaterinburg och det var en ovanligt kall vinter. På grund av kylan – det är inte ovanligt med 40 grader minus – skolkade hon från fyra veckors studier. För att kunna tentera var hon sedan tvungen att skriva till dekanen och förklara sin frånvaro.

  –Jag hatade blotta tanken på att skriva ett sånt brev, men jag tvingade mig. Jag skrev och skrev, hela dagen och halva natten. När jag sedan läste igenom det insåg jag att det var en novell. Den publicerades i studenttidningen och jag var oerhört stolt.

  Men viktigare än glädjen över att bli publicerad var upptäckten hur roligt det var att blåsa liv i en påhittad person.

  –Det är den största glädjen som finns för en författare, när karaktären får eget liv och man tänker: vad kommer den här personen att hitta på idag?

  Hon skrattar till igen och konstaterar:

  –Min litteratur är helt enkelt resultatet av att jag var tvungen att ljuga i brevet till dekanen.

  Sedan dess har det blivit flera romaner, noveller och berättelser. Skrivandet är en nödvändighet, ett inre tvång.

  –När jag inte kan skriva under två, tre månader är jag helt orkeslös. Mina dagar är tomma, jag klarar inte av att fylla dem med någonting.

  Ändå lägger hon ned mycket arbete på att få fram nya författare. Olga Slavnikova ansvarar för Debutpriset som varje år delar ut priser till unga lovande författare. Hon hjälper dem också att bli publicerade och tar med dem på turnéer i Väst. Nyligen var de på Sverigebesök.

  Olga Slavnikova beskriver entusiastiskt de unga debutanterna som en helt ny typ av ryska författare.

  –Tidigare författargenerationer var helt sysselsatta med att ta ställning för eller emot sovjetmakten. Den nya generationen är fri från det, eftersom man inte upplevt Sovjetunionen. Dagens unga författare är ovanligt begåvade, de är vår framtid.

  Som intellektuell är Olga Slavnikova kritisk till den ryska regimen, där all makt utgår från toppen, från president Vladimir Putin. Men hon ifrågasätter också stora delar av oppositionen, som hon menar leker med elden.

  –Intellektuella ska inte slåss med polisen. De borde starta studiecirklar för barn, uppmuntra unga begåvningar och ägna sig åt upplysning. Det är ett mer effektivt sätt att bekämpa regimen på än att gå ut och demonstrera.

  Och den här typen av förändringsarbete är just det hon själv arbetar med genom Debutpriset. En av de unga författare hon sätter stort hopp till skriver till exempel på en roman om homosexuell kärlek. Ett kontroversiellt ämne i ett land som nyligen infört hårda lagar mot vad man kallar homosexuell propaganda.

  –Jag hoppas att den här romanen blir en ny ”Anna Karenina”. Jag hoppas att det blir en bok som får homofoberna att gråta, så att de förstår att det finns kärlek som de kanske inte ens kunnat föreställa sig.

  Under tiden fortsätter hon skrivandet på sin nya roman, som ska heta ”2040”, och utspela sig just det året.

  – Det finns inget samband mellan romanerna. Det är en annan realitet. I den romanen, ”2040”, där blir Ryssland allt mer västerländskt, men blir inte mer välmående för det, säger hon och ler snett.

  Senaste kulturquizarna

  Vilken var Portugals sista koloni? quiz.svd.se När mördades Gustav III? quiz.svd.se Vad orsakade naturkatastrofen? quiz.svd.se Vem ville dö i ”Jedins återkomst”? quiz.svd.se Vilka var deras gangsternamn? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Olga Slavnikova.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X