Annons
X
Annons
X

Intel under press när Microsoft byter spår

Ända sedan pc-industrin drog i gång har Microsoft och Intel stått varandra nära. Men nu ändras hela marknaden snabbt och nya Windows ska för första gången även fungera med processorer från Intels konkurrenter i mobilvärlden. Samtidigt tar Intel Google till hjälp för att till sist försöka komma in på den snabbväxande mobilmarknaden.

Foto: PICHI CHUANG

SNABBVÄXANDE MARKNAD

En del förändringar märks mer än andra. Som när Apple lanserade sin smarta mobil Iphone och ställde om hela mobilmarknaden. Det har påverkat i stort sett varenda mobilanvändare, åtminstone i västvärlden.

Andra förändringar sker mer under ytan men får stor effekt ändå. Som när Microsoft nu snart kommer med en ny variant av sitt operativsystem Windows som även ska fungera med den snabbt växande mängd surfplattor, bärbara datorer och andra produkter som använder processorer byggda på en arkitektur från brittiska Arm.

För Microsoft är det en kritisk satsning. Bolaget har kommit långt efter när det gäller smarta mobiler och surfplattor och behöver nu på alla sätt försöka ta igen det försprång som främst Apple och Google har skaffat sig.

Annons
X

Det gör Microsoft bland annat genom att samarbeta med Nokia och den finska mobiltillverkaren håller på att ställa om för att använda Windows Phone i alla sina smarta mobiler.

Men för Microsoft är det inte tillräckligt. Bolaget har kommit långt efter även när det gäller surfplattor, som Apples Ipad och Samsungs/Googles Galaxy tab. Det försöker Microsoft rätta till genom att nya Windows 8, som kommer i höst, även ska fungera för surfplattor med Intels typ av processorer.

Haken är bara att nästan alla surfplattor, precis som de smarta mobilerna, är uppbyggda kring processorer som använder en arkitektur från Arm. För de smarta mobilerna har Microsoft sitt operativsystem Windows Phone men för att lyckas med surfplattorna måste Microsoft också ha en version av vanliga Windows som fungerar med Arm.

Det är viktigare än man först kan tro, för mobilerna och surfplattorna är bara första steget för Arm. Systemet är även på väg in i mer traditionellt utformade bärbara datorer och till och med i servrar.

Men framför allt väntas Arm-arkitekturen få en stark ställning i alla nya apparater som vi ännu inte har sett och som väntas finnas någonstans i sfärerna kring surfplattor och datorer. Om Microsoft inte hänger med här kan det bli riktigt tungt framöver.

Att Arm fått en så stark ställning beror på att bolaget redan från start riktat in sina produkter på att de ska vara så energisnåla som möjligt. Det har alltid varit extremt viktigt för mobiler som ska klara sig på batteriet.

För Intel som framför allt tillverkat processorer till datorer som oftast används där det finns ett eluttag i närheten har energifrågan inte spelat så stor roll. Där är det i stället prestanda som avgjort.

Men i takt med att datoranvändningen blivit allt mer mobil har energisnålheten blivit en viktigare faktor och det har satt press på Intel.

I praktiken ser vi nu hur Intel respektive Arm-gruppen kommer från varsitt håll och går in på det nya snabbväxande område som finns mitt emellan deras traditionella nischer, datorerna respektive mobilerna.

Intel gör sina processorer allt mer energisnåla medan Arm-gruppens processorer får allt bättre prestanda och branschen närmar sig ett läge där de två blir rätt lika.

För Intel är det här en uppenbar risk, inte minst när de nu ser hur bolagets gamla samarbetspartner Microsoft lägger ned allt mer kraft på att anpassa sig till Arm.

Microsofts strategi är rätt enkel. För användarna ska Windows alltid se likadant ut, oavsett om de använder mobil, surfplatta, spelkonsol eller dator. Och så kommer det att bli när nya Windows 8 kommer senare i år.

Men anpassningen till Arm-gruppen är också en utmaning för Microsoft. För Arm är i grunden bara en ram som rader av företag använder för att ta fram sina egna processorer.

De processorerna anpassas sedan av olika tillverkare för att passa med deras olika mobiler och surfplattor. Till det måste sedan Microsoft anpassa sitt nya Windows.

I praktiken kan man se varje dator och surfplatta som ett specialbygge medan en traditionell persondator är standardiserad. Det gör också att Microsoft måste lära sig att samarbeta väldigt nära alla olika tillverkare som förlitar sig på Arm-arkitekturen.

Nu sitter förstås inte Intel stilla och ser på. Bolaget har bland annat inlett ett samarbete med sök- och annonsföretaget Google som anpassar sitt operativsystem Android så det ska fungera även för smarta mobiler och surfplattor som byggts upp på Intels processorer.

Intel har också slutit avtal med mobiltillverkaren Motorola, som köpts upp av Google. Motorola räknar med att ha de första Intelprodukterna ute för test i sommar. Även den kinesiska datortillverkaren Lenovo har bestämt sig för att använda Intels processor i kommande smarta mobiler. I praktiken försöker nu de olika företagen hitta sina nya positioner på den snabbt skiftande marknaden. Det är då vi ser hur Arm-lägret kliver in på Intels område samtidigt som Intel slår tillbaka genom ett nytt försök att ge sig in i mobilbranschen. Vem som blir vinnare är högst oklart men de gamla gränserna gäller i vilket fall inte längre.

Annons
Annons
X
Foto: PICHI CHUANG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X