Intel tar steg mot trådlöst bredband

Den amerikanska processortillverkaren Intel tar ett stort steg in i den trådlösa världen. I går började företaget sälja sin första produkt som bygger på Wimax, en standard som ger trådlöst bredband på långa avstånd.

Under strecket
Publicerad
Annons

På sikt ska Wimax också kunna användas för mer mobila lösningar. Tanken är att stora områden ska täckas med Wimax. Då kan man var som helst i området använda en bärbar dator eller avancerad mobil för att koppla upp sig mot internet.
Principen är precis densamma som när man där hemma eller på jobbet i dag kopplar upp sin dator med hjälp av ett trådlöst nätverk. Skillnaden består framför allt i att Wimax täcker en mycket större yta.

Wimax har från och till målats upp som ett hot mot 3G, de nya mobilnät med hög överföringskapacitet av data, som nu tas i bruk i land efter land. Den riktigt tunga datatrafiken skulle kunna gå med Wimax i stället för med 3G och det skulle då vara ett hot mot bland andra Ericsson och Nokia som dominerar 3G-marknaden.
Hur det blir med den saken återstår att se. Wimax är än så länge bara i sin linda och Intel, det företag som främst driver på utvecklingen av Wimax, medger att det i praktiken dröjer till slutet av 2006 innan det kommer några kommersiella tjänster som utnyttjar
Wimax.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons