Annons

Integriteten urholkas snabbt med nya lagar

Miljöpartiet kräver en kriskommission för integritetsskyddet. Bland annat behöver FRA:s arbete genomlysas. Sverige måste också kräva besked av USA om vilken övervakning som sker, hur den fungerar och hur svenska medborgare påverkas. Det skriver Maria Ferm (MP).

Under strecket
Publicerad

Edward Snowdens avslöjande om hur USA övervakat kommunikation på nätet med hjälp av till exempel Facebook och Google väcker återigen frågor kring övervakningen på internet. Det är frågor som egentligen borde ha varit högaktuella under många år, men som tyvärr har lyst med sin frånvaro under de senaste åren. Reinfeldts prat mitt under debatten om FRA-lagen om att ”alla tjänar på att debatten lägger sig” blev tyvärr verklighet. Piraterna tystnade och integritetsdebatten har varit iskall. Det måste ändras.

Utvecklingen har sedan FRA-lagens införande bara gått åt helt fel håll. Medborgerliga rättigheter inskränks på löpande band och övervakningen har aldrig varit större. Ipredlagen har införts i Sverige. Numera ges privata företag närmast polisiära befogenheter i syfte att jaga fildelare. De får ut personuppgifter som inte ens polisen fick ut innan lagen infördes. Det har dock inte minskat fildelningen eller skapat någon attitydförändring angående spridning av kultur.

Annons
Annons
Annons