Annons

”Integriteten kan inte skyddas”

Det är en teknisk omöjlighet att Swiftavtalet kan skydda integriteten. Istället avslöjar överenskommelsen en okunnighet bland beslutsfattarna, skriver Detlef Quast, fil dr i datavetenskap.

Publicerad

Det är beklagligt att en kunnig statsvetare som Cecilia Malmström bemöter diskussionspartner med arrogant nedlåtande besserwisserattityder (SvD.se 2/8). Att dessutom pådyvla mig i typisk politikermanér åsikter som inte finns i min artikel (SvD.se 22/7) gör inte saken bättre. Jag har inte ens antytt att Malmström introducerade datalagringsdirektivet och tar därför inte på mig nattmössan.

Men sanningen är att Malmström som EU-kommissionär driver införandet av direktivet i alla EU-länder inklusive Sverige. Detta trots att den Tyska Författningsdomstolen (en demokratisk grundpelare, som vi tyvärr saknar i Sveriges konstitution) har förklarat sättet att införa direktivet i Tyskland för icke författningsenligt. Malmström hänvisar till att hon är EU-kommissionär för bland annat polis och säkerhet och meddelar i förbigående att även integriteten intresserar henne och häri ligger svagheten i hennes argumentation.

Annons
Annons
Annons