Integrationslinje orsakar strid

Etnisk diskriminering är ett samhällsproblem som bör motverkas. Det anser en kraftig majoritet av svenskarna, enligt en ny studie. Men frågan hur diskrimineringen ska tacklas är en stridsfråga mellan statliga Integrationsverket och regeringens särskilda utredare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Åtta av tio svenskar anser att etnisk diskriminering förekommer i Sverige. Lika många tycker att samhället aktivt ska arbeta för att motverka problemet.
Det visar en attitydstudie gjord av Integrationsverket. Andreas Carlgren, generaldirektör för myndigheten, ser opinionsmätningen som ett kvitto på att samhällets arbete mot diskriminering har stöd.
Samtidigt kritiserar han regeringens diskrimineringsutredare.

– De är överdrivet pessimistiska i sin syn. De har ett ensidigt fokus på diskriminering som riskerar att smalna av integrationspolitiken på ett olyckligt sätt, säger Andreas Carlgren.
I centrum står olika perspektiv på den så kallade arbetslinjen - synsättet att det viktiga för att komma åt utanförskap och segregation är att minska arbetslösheten bland utlandsfödda.
Regeringens utredare, juristen Paul Lappalainen, lämnade nyligen sin rapport om strukturell diskriminering. Han ser kritiken från Andreas Carlgren som ett sätt att slippa prata om den känsliga kärnfrågan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons