Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:Integration – samtal pågår

Under strecket
Publicerad

I
dagsläget har runt 180 personer antagit utmaningen jag ställde för en vecka sedan:
Vad ska integration betyda i Sverige framgent? Och hur underlättar vi den
? Svaren i min mejlbox utgör en blandad kompott i ton, längd och innehåll, och fortsätter att fyllas på. Alla har tyvärr inte hunnit få svar än. En del berättar om sin bakgrund eller livssituation. Många skulle gissningsvis kunna definieras som ”etniska svenskar mitt i livet”, andra har invandrat hit eller är barn eller barnbarn till invandrade, somliga är utflyttade svenskar. Sammantaget visar responsen tveklöst att frågan berör och engagerar. Svaren kan grovt delas i olika kategorier, utan inbördes rangordning:

Tankar om ord och begrepp,
och vad de ges för betydelse. Vad menar vi med integration?
Margaretha googlade fram fyra olika definitioner som alla kändes rimliga utifrån olika aspekter: ”Jag tror att vi skulle må gott av att erkänna att det inte nödvändigtvis är enkelt för någon part. Att integration innebär problem och känns svårt är naturligt för mig.”
Lisbeth skriver att ”integration handlar om interaktion. Det är inte bara en part som ska integreras. Man måste med respekt mötas i dialog. Att integreras med nyanlända människor är en stor utmaning för värdlandets medlemmar”.

Annons
Annons
Annons