”Inte tjejers fel när killar tafsar”

Att få klä sig hur man vill och bli respekterad borde vara självklart. Men fortfarande läggs ofta skuld på den som utsatts för övergrepp.

Författaren Katarina Wennstam har skrivit en bok om hur flickor ofta får skulden vid övergrepp. Det kallas slut-shaming när kvinnor och tjejer smuts­kastas för sin sexualitet.
Författaren Katarina Wennstam har skrivit en bok om hur flickor ofta får skulden vid övergrepp. Det kallas slut-shaming när kvinnor och tjejer smuts­kastas för sin sexualitet. Foto: Joakim Ståhl

Nyligen gav Kulturskolan i Uddevalla klädråd till sina danselever. Tjejerna skulle inte klä sig i kläder som "objektifierar kvinnokroppen". Det blev en omskriven nyhet, och många var kritiska till skolans formulering. En av dem var författaren och journalisten Katarina Wennstam, aktuell med boken "Flickan och skammen". Juniorreportrarna Unna och Amanda intervjuade henne om den senaste tidens händelser.

Unna: Varför säger vuxna åt unga tjejer hur de ska klä sig?

– I grunden handlar det nog om omtanke. Ingen vill att någon ska bli våldtagen eller tafsad på. Men det är ett väldigt gammaldags sätt att se på det. Det är inte vad tjejerna gör eller har på sig som vi ska prata om, utan det är vad killarna gör, säger hon.

Katarina Wennstam har ägnat en stor del av sin karriär åt att skriva om feminism, och mäns våld mot kvinnor. Anledningen till att hon gjort det är en händelse hon själv råkade ut för i tonåren.

–  När jag gick i högstadiet var jag utsatt för fruktansvärd ryktes­spridning efter att ha hånglat med killar. Det var en liten grej, som växte till en stor grej.

Katarina berättar att bristen på kontroll var det värsta. Hon kunde inte kontrollera vad som sades om henne, och förlorade vänner. Händelsen pågick i ungefär ett halvår och satte väldigt djupa spår i henne.

–  När jag stöter på liknande händelser i dag känns det så otroligt starkt. Jag vill ge de tjejerna en röst, säger hon.

”Alldeles oavsett vad hon har på sig eller om hon är full är det aldrig tjejens fel”, säger hon. Foto: Joakim Ståhl

Dagens samhälle, med sociala medier, gör det ännu värre, ­menar Katarina Wennstam. Ett exempel är en 31-årig kvinna i Italien som nyligen tog livet av sig efter att en före detta pojkvän lagt ut en sexvideo med henne som hämnd. Hon blev hånad och förföljd, och fick betala höga rättegångskostnader för att få bort videon. Till slut orkade hon inte mer.

–  I och med sociala medier kan man inte komma undan, det förföljer en överallt. Det som hände i Italien är fruktansvärt, och vi måste ta de här brotten på allvar, säger Katarina.

Det är inte okej någon sprider kränkande saker om dig. Oavsett om du varit med på en bild, eller skickat en bild på dig själv till ­någon, så har den personen inte rätt att sprida den vidare utan att kolla med dig. Det är ett förtroende. Det är alltid bra att tänka på vad man är med på för bilder och vad man skickar till andra. Men det är aldrig den utsattes fel när någon annan begår ett övergrepp – i verkligheten eller på ­sociala medier.

Amanda: Hur ska man göra för att minska sexualbrotten?

–  I somras när det var mycket sexuella övergrepp på festivaler pratades det mycket med tjejerna: "vågade de gå på festival?" Men nästan ingen pratade med killarna. Normen måste bli att det är coolt att vara en schyst kille.

Författaren Katarina Wennstam har skrivit en bok om hur flickor ofta får skulden vid övergrepp. Det kallas slut-shaming när kvinnor och tjejer smuts­kastas för sin sexualitet.

Foto: Joakim Ståhl Bild 1 av 2

”Alldeles oavsett vad hon har på sig eller om hon är full är det aldrig tjejens fel”, säger hon.

Foto: Joakim Ståhl Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X