Annons
X
Annons
X

”Inte svårt att komma nära Hägglund”

Den man som låg bakom tårtningen av partiledaren Göran Hägglund ska ha varit aktiv inom KD i ett par veckor.

– Det var absolut inte svårt att komma nära Hägglund, säger mannen till Aftonbladet.

**Kristdemokraternas **partiledare Göran Hägglund blev tårtad vid 17-tiden på måndagen vid ett torgmöte i Göteborg.

Polisen omhändertog en man i 20-årsåldern men släppte honom senare. Till Aftonbladetsäger mannen att han ”infiltrerat KDU, Kristdemokratiska ungdomsförbundet, för flera veckor sedan”.

– Jag mejlade dem och lät intresserad. Jag spelade teater och var socialt kompetent. De fattade tycke för mig, säger han.

Annons
X

SvD:s fotograf blev vittne till tårtningen vid KD:s torgmöte. SvD-medarbetaren såg hur en person i KD-jacka tryckte till en bakelse i Hägglunds ansikte och hur samma person senare sattes i polisbil.

När SvD:s medarbetare frågade en av KD:s kampanjarbetare på platsen om personen, uppgav denne att personen som tårtat partiledaren bara varit aktiv ett par veckor inom partiet och kommer från ungdomsförbundet.

**Direkt efter händelsen **togs personen omhand av polis och kördes från platsen. Göran Hägglund stannade kvar på platsen.

Johan Ingerö, presschef hos Göran Hägglund, vill inte kommentera händelsen utan hänvisar också han till Säpo.

När SvD kontaktar ungdomsförbundet vill inte heller de berätta vad som hänt, utan hänvisar till presschef Johan Ingerö.

Men kan du bekräfta att det var en person i KD-jacka som satte dit tårtan?

– Det var ingen som var anställd av oss, svarar Michael Bossen, ombudsman för KDU Västra Götaland.

En grupp som kallar sig Fag army tog efter händelsen på sig tårtningen av Göran Hägglund. På sin Facebook-sida skriver de att de är hbtq-killar ”som är trötta på homofobin” och att de tårtade KD:s partiledare ”av den enkla anledning att han företräder ett homo- och transfobt parti”. Det är dock oklart om gruppen verkligen har koppling till incidenten.

KD:s gruppledare i Falköping, Dan Hovskär, var på plats i Göteborg och träffade partiledaren strax efter tårtningen.

– Jag kom precis efter att det hände, men jag träffade Göran ett par minuter efteråt. Det är ju upprörande att man inte kan använda diskussion och argument i stället för att ta till såna här handlingar. Vi lever ju i en demokrati och man måste få ha olika åsikter men också kunna respektera de demokratiska företrädarna. Det är ett märkligt sätt att föra opinion på, säger han till GT.

Säpos presschef Sirpa Franzén bekräftar att Göran Hägglund har fått en bakelse i ansiktet.

– Personskyddet på plats gjorde ett snabbt ingripande och såg till att statsrådet kunde lämna platsen, säger hon till SvD.

Hon säger vidare att det finns en ”ständig avvägning” i Säpos arbete kring att skydda den centrala statsledningen samtidigt som ministrarna i ett öppet demokratiskt samhälle ska kunna möta väljare ute på gator och torg. Gällande uppgifterna till SvD att det var en person som var aktiv inom KD som tårtade partiledaren säger Sirpa Franzén att hon ”inte kan gå in på detaljer om vem som har tillgång till att komma nära och inte”.

Förra året fick SD:s partiledare Jimmie Åkesson en tårta i ansiktet och nu har det hänt Göran Hägglund, kommer bevakningen av politiker att skärpas?

– Vi tar varje händelse kring skyddspersoner på stort allvar och vi tittar på om vi kan vidta åtgärder, men det är för tidigt att säga.

Säpo ska nu titta vidare på helheten i vad som har hänt i den aktuella händelsen tillsammans med polismyndigheten och partiets säkerhetsorganisation.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och socialdemokrat, var på plats när Göran Hägglund invigde valstugan, men såg inte tårtningen.

Han säger att som enskild händelse betyder det som inträffade inte särskilt mycket. Men om tårtning som fenomen, förra året tårtades SD:s Jimmie Åkesson, nu sprider sig och drabbar ytterligare partier blir det ett utbrett bekymmer.

– Det är viktigt att vi försöker stävja det direkt. Demokratiska krafter måste ta avstånd och markera att det inte är acceptabelt, säger han till SvD.

**Om det **dessutom stämmer att personen som tryckte bakelsen i ansiktet på Hägglund infiltrerat partiet ser han ytterligare en aspekt i det som skett.

– Jag kan inte erinra mig att det har varit så tidigare. Partier kan inte längre glatt välkomna nya medlemmar. Det väcker en misstänksamhet och det är en dålig grogrund för det politiska arbetet, säger Ulf Bjereld.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X