Annons

Inte sakfrågan men debatten

Under strecket
Publicerad

SAP | VÄLOLJAT MEDIEMASKINERI

Ett närmast skräddarsytt inslag i söndagens Agenda, en välvillig opinionsundersökning på nyhetsplats och direktrapportering från ”jobbtoppmötet” på Norra Latin där självaste partistyrelsen igår sammanträdde i offentlighetens ljus för första gången någonsin. Efter den bombmattan av information kan väl ingen undgå att socialdemokraterna har en ny jobbpolitik.

Som SVT Text rapporterade: ”S vill satsa mer på entreprenörer genom att göra det lättare att hitta startkapital, att anställa och administrera samt att exportera”. Det låter toppen. Och det är inte slut där. TT berättar om ”trygghetsgaranti för företagare, småföretagarstipendier för de som vill starta eget, ett återstöd för före­tagare som misslyckats men behöver en ny chans, samt ett guldkort för skötsamma företagare”.

Det låter toppen, som sagt. Särskilt det där med guldkortet kommer att ge många nya jobb.

Den borgerliga regeringen väntas därför avsäga sig sina ämbeten till veckoslutet då den rättmätiga regeringschefen Mona Sahlin högtidligen smörjs i majon­näs och får motta de gyllene nycklarna till Försäkringskassan.

Annons
Annons

Eller så funderar vi ett ögonblick på vad jobbtoppmötet egentligen har för syfte. Mona Sahlins uttalande i partiorganet Stockholms tidningen (12/5-08), om varför s förlorade valet 2006, visar vad det går ut på. ”Vi förlorade inte sakfrågan, men debatten om jobben”, säger hon. Det var alltså inget större fel på politiken, det var själva framtoningen som gav valförlusten.

Så nu pumpar man medierna fulla med ny företagarvänlig framtoning. Allt är inte snömos, förstås.

Till exempel har socialdemokratin på en punkt närmat sig mitten och kan nu acceptera skatteavdrag för arbetsgivare som ger unga en chans att komma in på arbetsmarknaden. Det är ett välkommet erkännande, men det är också en politik som redan förs. Man är fortfarande tvåa på bollen.

Trea, rentav, om man räknar miljöpartiet.

I övrigt liknar den nya jobb­politiken mest den gamla. Här finns centralstyrda utbildningsprogram, mer incitament att bli sjuk och arbetslös samt utökat statligt företagande.

Tanken på att entreprenörer också vill gå med vinst förbigås. Besked om vilka skattehöjningar som kommer att drabba löntagare och ­arbetsgivare vid en eventuell vänster­regering saknas.

Men det är klart, sådana uppgifter hade ju knappast varit några nyheter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons