Inte säkert att Huawei kan bygga 5G

Kenneth Fredriksen, Huaweis Sverigechef.
Kenneth Fredriksen, Huaweis Sverigechef. Foto: Lars Pehrson/SvD

USA har strypt Huaweis tillgång till viktiga komponenter. Nu varnar en analytiker för att det kinesiska telekombolaget kan få svårt att bygga 5G. Något som vice vd:n i Norden, Kenneth Fredriksen, förnekar.

Under strecket
Publicerad
Kinesiska Huawei har stött på nya 5G-problem.

Kinesiska Huawei har stött på nya 5G-problem.

Foto: Mark Schiefelbein/AP
En Huawei-butik i Yichang, Kina.

En Huawei-butik i Yichang, Kina.

Foto: Costfoto/TT
Annons

I skuggan av stoppet för Huawei på den svenska 5G-marknaden tornar ett betydligt större problem för bolaget upp sig. USA har strypt det kinesiska telekombolagets tillgång till avancerade halvledare – de små essentiella komponenterna som finns inuti basstationer, mobiltelefoner och datorer. Om inte Huawei kan få tag i tillräckligt avancerade halvledare, så kallade chips, kan bolaget få problem att leverera 5G-nät över huvud taget.

– De senaste två åren har USA och Huawei lekt katt och råtta. För att vara rättvis mot Huawei måste man säga att de har spelat spelet extremt väl, hatten av. Varje gång den amerikanska regeringen har agerat, har Huawei hittat en utväg, säger Richard Windsor, grundare av telekomanalysfirman Radio free mobile och tidigare analytiker på den japanska banken Nomura och tillägger:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons