Annons
X
Annons
X
Sverige
Kommentar

Mårten Schultz: Knappast slump att de valde hyra ut till Wallström

(uppdaterad)
Skandalerna i Kommunal
[object Object]
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Plötsligt händer det! Du sitter där på en tillställning och talar med en bekant om dina bostadsbekymmer i Stockholm. "Nu måste jag flytta ut ur andrahandslägenheten – vart ska jag ta vägen nu?" Och så säger bekantingen plötsligt. "Det ordnar sig! Jag har en stor lägenhet mitt i stan som du kan hyra hur länge du vill. Självklart till vanlig hyresnivå." Eller rättare sagt. Det där händer inte. I alla fall inte för oss vanliga dödliga.

Men för andra blir Trissreklamen verklighet. Utrikesminister Margot Wallström fick genom fackförbundet Kommunals ordförande Annelie Nordström tillgång till en 89 kvadratmeter stor lägenhet i Stockholms innerstad. Med möbler betalar utrikesministern 12 432 kr för boendet.

Hon får ersättning för merparten av denna kostnad ur allmänna medel, vilket jag för egen del tycker är invändningsfritt – det är inte rimligt att alla statsråd ska rekryteras i Stockholm och det är inte heller rimligt att någon som rekryterats till regeringen ska vara tvungen att köpa en bostadsrätt på Stockholms överhettade marknad.

Annons
X

Och det är inte heller rimligt att någon som rekryterats till regeringen ska vara tvungen att köpa en bostadsrätt på Stockholms överhettade marknad.

Är det rimligt att jämföra en vinst på Triss med ett tillfälligt hyreskontrakt för en lägenhet till ett pris som inte kan sägas vara direkt billigt? Alla som letat lägenhet i huvudstaden vet att det finns få saker som är så värdefullt som en hyresrätt i Stockholms innerstad. Efterfrågan på hyresrätter är stor, även för lägenheterna med hög hyra. En hyresrätt är värd mer än de flesta lottvinster.

Det här reser flera frågor. Ur ett rättsligt perspektiv är det framför allt korruptionsfrågan som diskuterats. Institutet mot mutor har redan reagerat och krävt att händelsen bör granskas.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad är en muta? Enligt lagen är ett mutbrott när någon "tar emot, godtar ett löfte om eller begär en otillbörlig förmån" för utförandet av sin anställning eller sitt uppdrag. Det är, utifrån vad vi vet i dag, inte särskilt troligt att det är fråga om ett mutbrott här.

  Men det finns anledning att fundera över varför vi har sådana här regler för offentliganställda och människor med uppdrag för stat och kommun.

  Det finns ett värde i att den offentliga makten utövas neutralt och rättssäkert. Korruption förstör ett samhälle. Det underminerar förtroendet för politiker och institutioner. När tilliten till systemet urholkas får det förödande effekter för ett samhälle.

  Vad är korruption? En definition talar om utnyttjandet av ett ämbete eller en ställning för att uppnå en otillbörlig fördel för egen (eller annans) vinning. Det handlar inte bara om kuvert med sedlar eller en fin tjänst som tack för en jaktresa. Det kan vara betydligt mer subtilt än så. Korruption kan vara en kopp kaffe vid rätt tillfälle.

  Det finns i nuläget inget som tyder på att något brottsligt förekommit i lägenhetsaffären mellan det stora fackförbundet och utrikesministern. Men det finns ändå saker att fundera över. Det är knappast en slump att fackförbundet valde att hyra ut till just utrikesministern istället för någon annan. Förbundet har valt makthavare som hyresgäster av en anledning. Hur ska vi se på det? Utrikesministerns starka reaktion är inte den som hyresgäster normalt ger uttryck för om hyresvärden sagt felaktiga saker, utan återspeglar en särskild relation med det uthyrande förbundet. Vad ska vi säga om det?

  Är vi helt säkra på att utrikesministern i ett sådant läge inte har med sig, någonstans i bakhuvudet, att hon bor i en lägenhet som ägs av Kommunal?

  Den viktigaste frågan finns i ett framtidsscenario. Tänk om Kommunal i framtiden hamnar i en konflikt med internationella förgreningar, liknande till exempel den som inträffade i det så kallade Lavalmålet (där ett lettiskt företag verksamt i Sverige reste frågor om kollektivavtal). Konflikten fordrar att utrikesministern agerar på något sätt, i första hand genom att svara på frågor från journalister. Är vi helt säkra på att utrikesministern i ett sådant läge inte har med sig, någonstans i bakhuvudet, att hon bor i en lägenhet som ägs av Kommunal?

  Om frågan leder till osäkerhet har vi ett problem. Problemet uppkommer inte bara om det är så illa som att ministern faktiskt påverkas av att en av aktörerna i ett sådant scenario är hennes hyresvärd på nåder. Redan intrycket av att det kan påverka är illa nog.

  Annons
  Annons
  X

  Utrikesminister Margot Wallström.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X