Annons
X
Annons
X

”Inte nyskapande och saknar verkshöjd”

En av medlemmarna i den sexhövdade sedeljuryn, konstnären Karin Granqvist, ville ha en annan vinnare av formgivningstävlingen om våra nya sedlar. Det vinnande förslaget saknar konstnärlig höjd, tycker hon.

[object Object]
Konstnären och jurymedlemmen Karin Granqvists favoritbidrag ”Älskade aktörer”. Formgivning: Hans Cogne, grafisk formgivare och professor i grafisk design, Konstfack, Clara Terne, illustratör/grafisk formgivare och Lars Sjööblom, gravör/grafisk formgivare. Foto: RIKSBANKEN

JURYMEDLEM SÅGAR VINNANDE FÖRSLAGET

Karin Granqvist, ledamot i Kungliga Konstakademin sedan 2004, var en två konstexperter i den jury som hade i uppdrag att välja ut ett vinnande bidrag i formgivningstävlingen.

– Det är inte nyskapande och saknar verkshöjd, säger hon om det vinnande bidraget.

– När man ger utrymme för konstnärer att göra saker så ska man också utnyttja det utrymmet.

Annons
X

Granqvist hade hellre sett att bidraget ”Älskade aktörer” (Hans Cogne, Clara Terne och Lars Sjööblom) hade vunnit tävlingen.

– Det är måleriskt, välkomponerat och innerligt, säger hon.

Både Granqvist och den andre konstexperten i juryn, Jordi Arkö, tycker att de cirka tre månader som konstnärer och formgivare hade på sig för att färdigställa sina förslag var för lite.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Tre månader för tolv bilder är inte mycket tid, säger Arkö.

  Bedöm själv - se övriga bidrag riksbank.se Vad kan du om svenskarna på sedlarna? quiz.svd.se Har du koll på vilka som är på sedlarna? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Konstnären och jurymedlemmen Karin Granqvists favoritbidrag ”Älskade aktörer”. Formgivning: Hans Cogne, grafisk formgivare och professor i grafisk design, Konstfack, Clara Terne, illustratör/grafisk formgivare och Lars Sjööblom, gravör/grafisk formgivare.

  Foto: RIKSBANKEN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X