Annons
X
Annons
X

”Inte mycket man kan göra”

Svenska Margaretakyrkan i Oslo ligger bara några hundra meter i från platsen där bomben exploderade.

– Alla kyrkfönster i stora kyrkan är trasiga, det är glas över alla bänkar och hela kyrkan, säger prästen Erland Söderström, som fått ta emot många samtal från oroliga Norsksvenskar.

Det förekom ett tag uppgifter om att svenska Margaretakyrkan i Oslo låg i ruiner efter den kraftiga bombexplosionen i regeringskvarteret under fredagseftermiddagen.

Den uppgiften stämmer inte. Men kyrkan, som bara ligger ett par hundra meter i från bombplatsen, skadades. Samtliga rutor har blåsts ut i smällen och i kyrkgången och på bänkar ligger glassplitter.

– Det är en overklighetskänsla när man går in i kyrkan, och en sådan förstämning när man hör av de här ungdomarna, säger kyrkoherde Erland Söderström.

Annons
X

Han avbröt sin semester i Karlstad och återvände till Oslo när han fick höra om händelserna under fredagskvällen. Hans mobiltelefon har ringt konstant. Många Norsksvenskar, som för tillfället är hemma i Sverige på semester, har hört av sig och varit oroliga.

Kyrkan beräknas inte kunna öppna under lördagen, då den ligger innanför polisens avspärrningar. Tills vidare hänvisas besökare till norska kyrkor i närheten.

– Vi kommer att samla kyrkorådet och se hur vi kan gå vidare med allting runt det här, säger Erland Söderström.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kyrkorådet hade en samling redan under gårdagen. De har kontakt med svenska ambassaden men har inte fått uppgifter om att någon svensk ska ha varit direkt drabbad.

  – Vi hänvisar i första hand till UD:s informationstjänst. Sedan har vi gemensamt mellan kyrkorna något som kallas kyrkornas SOS. Och vill man ha tag i mig kan man ringa mig direkt, säger Erland Söderström.

  Han och hans medarbetare försöker att säkra kyrkan genom att hitta någon som kan sätta något för de tomma fönstren. De arbetar också för att hålla informationen på hemsidan aktuell.

  – Vi tände ett ljus för de där vi stod mitt i blåsten i kyrkan, eftersom vi inte har några fönster. Det är inte så mycket man kan göra, men alla goda krafter behöver samverka, säger Erland Söderström.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X