Annons
X
Annons
X

”Inte märkligt att mobbning sker på nätet”

Skolan måste inlemma den digitala världen i sina antimobbningsplaner. Och föräldrarna borde visa lika stort intresse för barnens liv på nätet som deras fotbollsträning, tycker Stig Roland Rask, expert på ungdomar och IT.

Skolorna måste jobba aktivt för att skapa ett klimat och en miljö som även förebygger mobbning på nätet. Det räcker inte med att bara reagera i efterhand, menar Stig Roland Rask.

Han menar att det egentligen inte är någon större skillnad på den mobbning som förekommer på nätet och den som förekommer i andra miljöer.

– Nätet är bara en ny arena för mobbning. Det är inte märkligt att mobbning sker på den arenan för det är ju där ungdomar umgås. På samma sätt som det där finns hyllningar och kärleksförklaringar finns det hån och trakasserier. Men det är inte någon ny sorts mobbning som kräver speciella kunskaper, säger han.

Annons
X

Det finns dock en skillnad: angreppen når betydligt fler.

En av skolans uppgiftet är att bedriva antimobbningsarbete. Stig Roland Rasks råd till skolan är att inlemma de digitala miljöerna i det förebyggande arbetet.

Han anser också att föräldrar och andra vuxna inte heller kan komma undan sitt ansvar genom att hänvisa till bristande ”datakunskaper”. Ett handfast råd till föräldrarna är att göra en enkel sökning på barnets namn. Det kräver ingen djupare IT-kunskap.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag brukar rekommendera föräldrar att visa lika stort intresse för barnens digitala liv som de gör för fotbollsträningen eller andra fritidsaktiviteter. Det känns som att de naturliga föräldrainstinkter sällan träder i kraft när det gäller den digitala världen, säger Stig Roland Rask.

  Stig Roland Rask understryker samtidigt att det är en balansgång mellan barnens rätt till integritet och föräldrarnas vilja och rätt till insyn i deras liv. Men en blogg som är öppen för alla är också öppen för föräldrarna.

  – Föräldrarna ska naturligtvis inte smygläsa utan man måste tala om för sitt barn att man till exempel läser deras blogg.

  Han tycker det är svårt att ge generella råd om vilken kontroll av barnens liv på nätet som föräldrarna kan kräva. Det beror på, liksom i livet utanför nätet, vilken ålder barnen har.

  – En 12-åring bör egentligen inte ha några hemligheter för sina föräldrar. En 18-åring bör ha hemligheter. Sedan får man hoppas hemligheterna inte är av någon tråkig art. Navelsträngen ska ju töjas under de här åren och många av de generella råden tar inte någon hänsyn till det.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X