Annons
X
Annons
X

Inte längre gratis studera i Sverige

Sverige inför avgifter för ­utomeuropeiska studenter. Det beskedet ger nu hög­skole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp). ­”Sorgligt”, enligt Sveriges förenade ­studentkårer.

I februari 2004 gjorde den dåvarande utbildningsministern Thomas Östros (s) en kovändning. Låt högskolor erbjuda utländska studenter utbildning mot betalning, skrev han i en uppmärksammad debattartikel.

– Det är helt rimligt att man tar ut kostnaden, så gör vi ju i sjukvården, sade Thomas Östros sedan han fått sin partikongress med sig på kravet.

Sverige är i dag ett av få länder i världen som inte tar betalt av studenter från andra länder. Den ­socialdemokratiska regeringen utredde hur ett avgiftssystem skulle kunna utformas, men det kom aldrig något lagförslag från utbildningsdepartementet under förra mandatperioden. Högskole- och forskningsminister Lars ­Leijonborg (fp) har hittills passat i den kontroversiella frågan. Nu ger han klart besked: regeringen är överens om att införa studie­avgifter för icke-europeiska studenter.

Annons
X

– Jag tror att det är helt rätt. Vårt huvudargument är att det är oklokt av ett land att inte tillgodogöra sig den betalningsförmåga som ­uppenbarligen finns. Varför ska de här studenterna betala pengar till amerikanska eller brittiska universitet, men inte till svenska, frågar sig Lars Leijonborg.

Antalet utländska studenter i Sverige har ökat kraftigt det senaste decenniet, visar statistik från Högskoleverket. I dag pluggar ungefär 8 000 personer från länder utan­för EES-området (EU-länderna samt Island, Liechtenstein och Norge) vid landets högskolor och universitet. Regeringens uttalade ambition är att ”minst lika många” unga ska söka sig hit även i framtiden – trots att kurserna inte längre kommer att vara gratis.

– Många kan antingen få stipendium från sina hemländer ­eller har så rika föräldrar att det här kan finansieras ändå. Då blir det ett nettotillskott till den svenska statskassan på kanske en halv miljard kronor. I varje fall en del av pengarna kan användas till att vässa kvaliteten på våra universitet, säger Lars Leijonborg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men även utomeuropeiska studenter som inte har råd med terminsavgiften ska ha möjlighet att plugga på svenska lärosäten, ­betonar han. Därför införs ett stipendiesystem.

  – Det ligger ju i Sveriges intresse att vi ska kunna locka hit begåvade ungdomar, även om de inte kan ordna finansiering själva.

  Avgifterna ska ”i princip utgå från högskolornas självkostnad”, enligt en promemoria från utbildningsdepartementet. Den förra regeringens utredare skissade på en genomsnittlig avgift på 80 000 kronor per läsår. För svenskar och EU/EES-medborgare ska utbildningen vid högskolor och universitet fortsatt vara kostnadsfri, betonar Lars Leijonborg.

  – Det är en gammal och grundad tradition i Sverige, och vi tycker att det rätta är att hålla fast vid den.

  Förslaget om studieavgifter ­ingår i den proposition om hur det internationella utbytet inom högskolevärlden kan utökas, som regeringen presenterar i höst. Tanken är att systemet ska införas senast den första januari 2010.

  Enligt Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet, är det ”inte rimligt” att svenska skattebetalare ska bekosta utbildningen för stora grupper av personer från andra länder. Men han är ändå skeptisk till studieavgifter.

  – Avgifter är dyra att admini­strera och samla in. Det vore bättre att sätta en kvot för hur många utländska studenter lärosätena får ta emot.

  Elin Rosenberg, ordförande i Sveriges förenade studentkårer (SFS), är mycket kritisk till Lars Leijonborgs besked.

  – Det är sorgligt att regeringen så lättvindligt ruckar på principen om att utbildning är en rättighet, och inte en handelsvara. Nu öppnar man dammluckorna, och snart har vi avgifter även för svenska studenter, säger hon.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X