Annons
X
Annons
X
Digitalt
Reportage

Inte längre fråga om robotarna tar över – utan när

Kön till seminarielokalen på Austin Convention Centers femte våning börjar på plan tre. Många kommer inte att få plats när techgurun Kevin Kelly inom kort ska hålla föredraget ”Tolv digitala krafter som oundvikligen kommer att förändra världen”.

[object Object]
Nasas Robonaut 2 (R2) är en robot som är designad för att arbeta tillsammans med människor på de internationella rymdstationerna. R2 är utrustad med över 350 sensorer, och drivs av 38 power PC processorer. I huvudet på roboten finns fyra kameror som alla fyller olika funktioner. En femte infraröd kamera som mäter djup sitter i munnen. Foto: Mark Malmström

AUSTIN, TEXAS. Kelly, känd som en av världens främsta techjournalister och teknikmagasinet Wireds första chefredaktör, börjar sitt anförande med att avslöja att titeln är för bra för att vara sann. Han kommer bara att berätta om tre av de tolv punkterna han utlovat. Vill man veta de övriga nio får man köpa hans nya bok, som inte är utgiven än. En kollektiv 2000-mannasuck hörs i konferenslokalen.

– Väldigt snart kommer man att kunna köpa IQ. Det blir en tjänstevara,
som elektricitet, säger Kelly när han presenterar sin första punkt: Artificiell
Intelligens (AI).

Det är den näst sista dagen på interaktionsdelen av jättefestivalen South by Southwest (SXSW) i Texas i USA. Festivalen som startade som en musikkonferens för 30 år sedan har växt till att bli en lägereld för alla i film-, musik- och techbranschen. Under sex dagar i mars samlas mediefolk från alla världens hörn i Texas huvudstad för att ta del av årets största trender i branschen. I år domineras det feta programbladet av samtal om AI och robotar.

Annons
X

– De närmaste 10 000 startupbolagen kommer att bygga sin affärsmodell enligt receptet ”ta idé X och addera AI”, säger Kevin Kelly.

Det är sedan gammalt mer eller mindre en naturlag att om man sätter två dataingenjörer i samma rum så kommer de ganska snart börja prata om artificiell intelligens och/eller robotar (robotar styrs av AI så egentligen innebär det ofta samma sak).

Men de senaste årens utveckling har gjort att betydligt fler har fått upp ögonen för den tekniska utvecklingen som förr eller senare kommer göra väldigt många människor, om inte meningslösa, så i alla fall arbetslösa. Man pratar inte längre ”om” robotarna kommer att ta över utan ”när”.
Och svaret är: ”nu”.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Utan att man riktigt märkt av det har artificiell intelligens blivit en del av vardagen. Dataforskaren John McCarthy, som myntade frasen ”Artificiell Intelligens” år 1955, menade att så fort AI började existera skulle man sluta kalla det AI. Idag verkar det som att McCarthy fick rätt.

  Våra mobiltelefoner är sprängfyllda med olika program som räknar ut rekommendationer; från vilken låt du borde lyssna på till hur du snabbast
  tar dig från Borås till Bromma. Men vi kallar dem inte AI:n, utan ”appar” eller ”tjänster”.

  Techjournalisten Kevin Kelly under sitt föredrag på South by Southwest 2016. Foto: Mark Malmström

  De närmaste 10 000 startupbolagen kommer att bygga sin affärsmodell enligt receptet ”ta idé X och addera AI”

  Vetenskapsjournalisten Tim Urban skrev förra året ett uppmärksammat inlägg med titeln ”The AI Revolution: The Road to
  Superintelligence” på bloggen Wait But Why. I artikeln lyfter Urban fram
  futurologen Ray Kurzweils teorier om den exponentiella framtidsutvecklingen.

  – Vi är just nu på en plats i historien precis före när allt förändras
  dramatiskt, skriver Urban.

  Kurzweils teori går, i korthet, ut på att man som människa har en benägenhet att tänka linjärt om framtiden i stället för exponentiellt. Om man föreställer sig hur världen ser ut om 30 år tenderar man att titta tillbaka på de senaste 30 åren och föreställa sig samma utveckling. Men Kurzweil argumenterar att detta tänk är felaktigt eftersom att innovationstakten hela tiden ökar.

  – Om man har en tidsmaskin och hämtar en person från 1750 kommer den
  personen antagligen att dö av chock när hen får se hur världen såg ut idag.
  Hade man däremot hämtat en person från år 1500 och visat hen hur 1750 såg ut hade den personen inte blivit lika chockad, skriver Urban.

  Till skillnad från Moores lag, som innebär att datorer blir dubbelt så smarta var 24:e månad, innebär Kurzweils teorier att vi, så fort vi uppfunnit ett AI som är tillräckligt smart för att ersätta de flesta produktionsjobb, relativt snart kommer att ha utvecklat ett AI med en mänsklig intelligens. Och då har man per definition byggt ett AI som är tillräckligt intelligent för på egen hand skapa nya, smartare, AI:n. När detta väl inträffar vet ingen
  hur konsekvenserna ser ut. Eftersom datorer inte har tidsuppfattning skulle
  de kunna utveckla sig själva i en takt som är svår att förstå för människan.

  Men än så länge är vi långt ifrån att bygga ett mänskligt AI. Det menar robotpionjären Rodney Brooks, som även han bildar rejäla köer till sitt samtal med The New Yorker-journalisten Nick Thompson.

  – De flesta robotarna vi har i dag är som insekter. Vi har inte mekanismerna för att ens bygga ett intellekt som en hunds.

  IBM:s superdator Watson vann Jeopardy mot två tidigare stormästare under ett uppmärksammat program 2011. Foto: Seth Wenig/AP

  Brooks är antagligen den person som hittills gjort mest för hushållsrobotens genombrott. 1990 bildade han med två kollegor från MIT, den världskända teknikinstitutionen i Cambridge i USA, bolaget Irobot
  som bland annat byggt Roomba, robotdammsugaren vars styrteknik återfinns i såväl robotgräsklippare som poolrengörare.

  – Än så länge finns inte en robot i hela världen som kan göra det här, säger Brooks och tar upp ett mynt ur sin ficka.

  **Eftersom att robotar **bara är fysiska representanter av AI gäller samma regler för dem båda. Allt från de stora mekaniska armarna som lackar din nya bil till kändisdatorn Watson från IBM har en sak gemensamt: de är bara bra på en sak.

  The New Yorkers Nick Thompson (vänster) i samtal med robotpionjären Rodney Brooks på South by Southwest 2016. Foto: Mark Malmström

  Robotar kan sortera skräp på McDonalds, köra taxibilar och peta på bomber i Irak.

  – Ingen robot är så finkänslig att den kan komma ner i min ficka, känna igen ett specifikt mynt och ta upp det myntet ur fickan. Det är för komplext. Däremot är robotar väldigt bra på att utföra tråkiga repetitiva uppgifter, vilket gör dem perfekta att ersätta fabriksarbetaren, säger Brooks.

  Det här för oss över till en av de första följdfrågorna som brukar komma efter att man pratat om robotar en liten stund. Kommer alla människor att bli arbetslösa nu? Och svaret på den frågan är både ja och nej. Kevin Kelly och Rodney Brooks är eniga om att robotarna kommer att ta många människors jobb.

  – Alla enformiga jobb kommer utföras av robotar. Kvar finns ineffektiva jobb, och de kommer fortfarande utföras av människor, säger Kelly.

  Brooks är inne på samma linje.

  – Robotar kan sortera skräp på McDonalds, köra taxibilar och peta på
  bomber i Irak. Men vi är långt ifrån målet att bygga en intelligent robot.

  Förhoppningen är att det skapas nya jobb efter robotrevolutionen,
  säger Brooks och pekar på hur jordbruket såg ut innan skördetröskan. Då var det omöjligt att tänka sig en framtid där endast 1 procent av befolkningen arbetar med jordbruk. Samtidigt noterar Brooks att även om människorna hittade nya jobb efter skördetröskan så sjönk hästpopulationen drastiskt.

  Är det vi som är hästen den här gången? frågar Thompson.

  – Jag vet inte… Kanske. Vi får se, säger Brooks.

  Annons

  Nasas Robonaut 2 (R2) är en robot som är designad för att arbeta tillsammans med människor på de internationella rymdstationerna. R2 är utrustad med över 350 sensorer, och drivs av 38 power PC processorer. I huvudet på roboten finns fyra kameror som alla fyller olika funktioner. En femte infraröd kamera som mäter djup sitter i munnen.

  Foto: Mark Malmström Bild 1 av 4

  Techjournalisten Kevin Kelly under sitt föredrag på South by Southwest 2016.

  Foto: Mark Malmström Bild 2 av 4

  IBM:s superdator Watson vann Jeopardy mot två tidigare stormästare under ett uppmärksammat program 2011.

  Foto: Seth Wenig/AP Bild 3 av 4

  The New Yorkers Nick Thompson (vänster) i samtal med robotpionjären Rodney Brooks på South by Southwest 2016.

  Foto: Mark Malmström Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X