Annons
X
Annons
X

Inte Ingves jobb att sköta bostadspolitiken

Det är uppenbart att finansministern hanterar bostadsbristen och bostadsbubblan via riksbanken. Men det som istället krävs nu är ett ökat byggande av småhus som kan dämpa den prisstegring som kan bli följden av den sänkta räntan. Det skriver flera småhusföretagare gemensamt.

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | BOSTADSBRISTEN

Det saknas cirka 275 000 bostäder i Sverige, enligt beräkningar från Trä- och möbelföretagen (TMF). Att komma tillrätta med detta är en väsentligt viktigare fråga för regeringen än att, som i dag, driva bostadspolitik via riksbanken. Matematiken är enkel, om utbudet av hus ökar, sjunker priserna. När däremot efterfrågan övergår utbudet skjuter priserna i höjden. Vi, representanter för svenska hustillverkare, upphör inte att förvånas över regeringens benägenhet att lägga över hela ansvaret för bostadspolitiken på Stefan Ingves och hans kollegor.

Med dagens besked om räntesänkning kan Anders Borg andas ut. Bankerna har redan planerat denna sänkning och finansministern behöver inte hota med ytterligare regleringar för bankernas utlåning. Syftet med den sänkta räntan är att få fart på konjunkturen. Samtidigt beräknas priserna på villor ta ett steg upp – det som på svenska kallas för bostadsbubbla. Ett ökat byggande av småhus skulle kunna dämpa denna prisstegring.

Sedan 1996 har bostadsproduktionen legat under det nationella behovet på 14 000 nya enfamiljshus per år. År 2011 färdigställdes 7 477 nya småhus i Sverige, enligt SCB, och TMF står fast vid prognosen 4500 påbörjade småhus under 2012.

Annons
X

Kort sagt, det är hög tid att få fart på småhusproduktionen i Sverige.

Småhusbranschen har genomgått, och genomgår fortfarande, ett stålbad. Nedläggningar och konkurser har minskat kapaciteten. Detta kommer att bli en flaskhals vid nästa konjunkturuppgång – med följden att priserna på småhus ökar ytterligare.

Samtidigt som bolånetaket kräver kontantinsats som bara de välbärgade har. Resten av invånarna letar billiga och, tyvärr obefintliga, objekt. Så gick det inte till när vi byggde Sverige under 1950, -60 och 70-talen. Då gavs varje medborgare från alla samhällsklasser en möjlighet till eget boende. En lyckad politik där villaägarna, nu 40 år senare, ofta är fria från lån.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Rot-avdrag i all ära, tänk om svenskarna fortfarande körde omkring i bilar från 1970-talet, bilar som ständigt reparerades, eftersom avdragsrätten för reparationerna gjorde det billigare än att köpa ny bil. Vilken trafik- och miljöfara detta skulle utgöra. Exakt så ser det ut på husmarknaden. Det repareras och renoveras som aldrig förr. Att bygga nytt upplevs som dyrt, att köpa ett renoveringsobjekt, däremot, känns överkomligt eftersom regeringen sponsrar renoveringen. Detta trots att nya hus är betydligt miljövänligare och energisnålare än renoveringsobjekten. Ett nytt hus idag kan förbruka hälften så mycket energi som en äldre byggnad. Så hallå regeringen, det är dags att tänka tvärtom. Det är dags att premiera nyhustillverkningen.

  Vi, representanter för svenska hustillverkare, vill att regeringen inför ett avdrag som bygger Sverige. En lösning, vassare än rot-avdraget, som råder bot på bristen av bostäder, där varje svensk ges möjlighet att skapa sitt eget boende. Det behövs en satsning på att få fram fler enfamiljshus. Denna satsning har bara vinnare eftersom den ger nya jobb, bättre miljö, stävjar bostadsbubblan och bostadsbristen. Helt enkelt lyckligare familjer – familjer som hinner umgås istället för att renovera badrummet.

  PER-ERIK BONANDER

  vd Vårgårda Hus AB

  MIKAEL OLSSON

  vd BWG Homes AB

  PETER BOSSON

  vd Ekeforshus och Anebyhus

  ANDERS LINDHOLM

  vd Eksjöhus

  GUNNAR JÖNSSON

  vd Fiskarhedenvillan

  CLAES HANSSON

  vd Götenehus

  ROBERT SUMBERESI

  vd Willa Nordic

  KENT JOHANSSON

  vd Älvsbyhus

  Läs fler debattartiklar om skuldsättningen:

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X