Flickan, mamman och demonernaInte helt taget ur luften att barnförbjuda Ostens film

Maria Sundbom och Esther Quigley som Siri och Ti i ”Flickan, mamman och demonerna”.
Maria Sundbom och Esther Quigley som Siri och Ti i ”Flickan, mamman och demonerna”. Foto: Sebastian Danneborn

Suzanne Ostens tionde långfilm har stötts och blötts i veckor redan innan premiären. Men hur lämplig är den egentligen för barn? SvD:s Erika Hallhagen gör en kovändning.

Publicerad
Mamman med några av sina demoner.

Mamman med några av sina demoner.

Foto: Sebastian Danneborn
Annons

Det såg så glasklart ut på förhand. En hårt kämpande svensk dramatiker, regissör och författare som i decennier stått upp för god kultur stöter på patrull efter att äntligen, med hjälp av en crowdfundingkampanj, fått klart sin långfilm. Den handlar om psykisk sjukdom och tydligen är inte det något som barn ska ha kännedom om bestämmer Statens medieråd och belägger filmen med 15-årsgräns. Allt medan ”Star wars: The force awakens”, som inleds med ett massmord på en hel by, får visas för en yngre målgrupp. Vad är detta för kulturskymning? All sann barnkultur vågar se mörkret. Barn ska inte luras att tro att vuxna är ofelbara. Och så vidare.

90 minuter senare är känslorna annorlunda. Att vilja barnförbjuda filmen känns inte helt taget ur luften. ”Flickan, mamman och demonerna” är en viktig film, men samtidigt väldigt skrämmande. Den handlar om Ti (Esther Quigley) och hennes mor Siri (Maria Sundbom) som gömmer sig från omvärlden i en oerhört stilig retrolägenhet i Stockholm. Mamman har klippt alla band med sina närmaste — ingen vet var de befinner sig — och våningen fylls snabbt med konstfulla stinkande skräphögar. Mamman styrs av olika demoner (Simon Norrthon med flera) som rör sig genom rummen. De förbjuder toalettbesök – flickan får kissa i glasburkar som står överallt. Middagarna äts direkt ur konservburken. Smutsfläckarna växer på Tis klänning. Mamman ser däremot fortfarande ut som om hon är hämtad ur en Hollywood-film från 40-talet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons