Annons

Jenny Björkman:Inte heller svenska flickor får ha fri sex

Obligatorisk sexualundervisning har Sverige haft i snart 50 år. I dag betonas lust och jämställdhet i högre grad än förr, men en ny studie visar att i praktiken har inte synen på sexualitet förändrats särskilt mycket.

Under strecket
Publicerad

En gång i tiden var den svenska flickan känd som en blond och villig varelse. En Monika som dansade en sommar, som leende slängde av sig kläderna för salta dopp, en glad och frigjord tjej med kondom i plånboken. Anledningarna till detta var säkert flera. Men en har sagts vara den svenska sexualundervisningen. Redan 1955 infördes obligatorisk sexualundervisning i svenska skolor.

I många länder är det fortfarande kontroversiellt att undervisa minderåriga om livets allra innersta hemligheter. Förespråkarna för sexualundervisning hävdar att kunskap i praktiken är det enda sättet att minska inte bara antalet tonårsgraviditeter och tonårsaborter, utan också antalet som smittas av hiv eller andra sexuellt överförbara sjukdomar. Kritikerna menar lika bestämt att kunskap i det här fallet bara leder ut ur paradiset – om unga människor vet hur man har sex, kommer de att ha det och följaktligen också bli gravida och kanske till och med smittade av dödliga sjukdomar.

Annons
Annons
Annons