Annons
X
Annons
X

Inte heller Ibrahim Baylan gick direkt till toppen

SOCIALDEMOKRATER | JOBBSNOBBAR

Igår var statsminister Fredrik Reinfeldt på besök i Luleå. Där träffade han ledningen för hamburgerkedjan Max för att prata om hur regeringen kan stötta nyanställningar och intog burgarlunch.
Norrländska Socialdemokraten rapporterar att utanför Maxrestaurangen möttes Reinfeldt av protester i form av fyra representanter från Rättvisepartiet Socialisterna samt av LO:s lokale ordförande Anders Berg, som varslade regeringen om uppsägning.


Aftonbladets ledarsida skrev Mats Engström nyligen (6/3) om att Mona Sahlin varit på besök i Tensta. Ämnet för texten var att kris och ökad arbetslöshet slår mot förortens unga. Engström har rätt i att det finns anledning till oro, men medan han pekar på A-kassan och Mats Odells bostadspolitik som orsaker skulle jag nog vilja påstå att det finns mer relevanta vägar till jobb.

Engström är dock något på spåren när han mot slutet berömmer Ibrahim Baylan och beskriver hur han har hört honom ”diskutera bästa sättet att steka hamburgare med gymnasieelever i Malmö. Han har, liksom de, stått i stekoset rätt många timmar. Det är ingen dålig merit för en partisekreterare.”

Annons
X

Det är helt riktigt. Det är en utmärkt merit. McDonald’s har nyligen gjort en jämförelse av medianinkomsten för utlandsfödda och det visar sig att de som har jobbat på McDonald’s tjänar cirka 20000 kronor mer per år jämfört med hela gruppen utlandsfödda. Häromdagen meddelade samma kedja att de räknar med att anställa 3000 personer i år. Flera av dem lär vara ungdomar. McDonald’s och Max – men framför allt deras anställda – har nytta av Alliansens reducerade arbetsgivaravgift för unga. Den åtgärden har S buat ut med argumentet att Alliansen göder och gynnar McDonald’s.

I själva verket illustrerar det här bara S märkliga syn på vilka jobb som är okej. När en socialdemokrat har nått toppen berättar man gärna om sin lärorika tid i stekoset. Samtidigt låter man i den politiska retoriken som om dessa jobb är ovärdiga uppgifter som snart sagt ingen – oavsett ålder och tidigare erfarenhet – borde behöva befatta sig med.

De
t är därför vi får bisarra debatter som den som nyligen ägde rum i Botkyrka och som finns förevigad på Youtube. Ett medborgarförslag hade lagts om att erbjuda arbetslösa renhållningsarbeten. Den idén avfärdade kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S) med att Botkyrkaborna förtjänar bättre än ”soptjänster”. Med bättre verkar hon mena Ams-åtgärder samt en ”djupgående diskussion”.

Det är därför Mona Sahlin har svårt att säga att McDonald’s kan vara ett steg in på arbetsmarknaden. Allra mest när hon besöker Tensta. Då vankas istället fraser om att det är synd att inte fler ser ungdomarnas potential som diplomater. Det är förstås inte alls något orimligt mål, det finns gott om försteg i förorten i form av språkkunskaper och mångkulturell kompetens.

Men inte ens sådana försteg tar dig rakt till drömjobbet. Vägen till diplomattjänsten – eller i Ibrahim Baylans fall till posten som rörelsens partisekreterare – gagnas mindre av jobbsnobberi och mer av en anhalt i hamburgeroset.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X