Annons
X
Annons
X

Claes Arvidsson: Inte ett ord från Bildt om ryssanktioner

Vi
ssa bilturer kan man inte tacka nej till. Det vet Sergej Sokolov. Sokolov har berättat hur han togs med på en tur ut i en skog utanför Moskva och där hotades till livet. Det skulle ha kunnat vara en scen hämtad ur en gangsterfilm från Rysslands undre värld, men icke. ”Värden” avslutade skogspromenaden skrattande med att han personligen skulle se till att leda mordutredningen.

Den person som enligt Sokolov hotade var chefen för den federala utredningskommittén som surnat till över att tidningen
Novaja Gazeta skrivit avslöjande om rättsröta i samband med att en affärsman gick fri från anklagelser om att stå bakom tolv mord – och Sokolov är den som ansvarar för tidningens undersökande journalistik.

Efter bilturen skickades Sokolov utomlands, men tidningen publicerade även ett öppet brev med krav på en ursäkt och garantier för hans säkerhet. Att journalister mördas tillhör inte ovanligheten i Ryssland, men däremot är det ovanligt att makten viker ned sig. Efter protester och medierapportering kom det till slut en ursäkt från polischefen, president Putins gode vän.

Annons
X

Någon ursäkt är inte att vänta för juristen Sergej Magnitskij. Han arresterades 2008 och dog i häktet i november 2009.

Magnitskijs brott var att han utpekat ett antal män i staten som delaktiga i en skattesvindelhärva – och att han framhärdade i sina anklagelser. I stället blev han själv utpekad och han är nu postumt åtalad.

Samtidigt har det nu i dagarna framkommit att bland annat den tjänsteman på inrikesdepartementet som stod bakom arresteringen av Magnitskij åkte på semester till Cypern med den dåvarande ägaren till den bank som står i centrum för svindeln.

Fallet har engagerat utomlands. Inte minst har senator John McCain varit drivande för att ge Magnitskij rättvisa och ett kongressutskott har i dagarna ställt sig bakom förslaget att införa sanktioner (inreseförbud och frysta tillgångar) mot ett 60-tal personer som varit direkt inblandade i rättsskandalen.

I Sverige har ett femtiotal riksdagsledamöter uppmanat regeringen att på motsvarande sätt svartlista ansvariga. I sitt
S
var på
fråga 2011/12:594 av Olle Thorell (S) Fallet Sergej Magnitskij nämner utrikesminister Carl Bildt inte ens begreppet sanktioner.

Putinland behöver ”uppmärksammas” mer än så.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X