Inte ett hatbrottsoffer till

När vi idag fyller Stockholms gator med regnbågens alla färger, i respekt för människans alla olika uttryck, livsval och tankar, så är vi inte kuvade utan stärkta av det som drabbat oss och vårt grannland. Vi måste lova varandra att inte låta en enda människa till falla offer för hatet och rädslan, att resa oss ur det som har hänt och stärka arbetet för alla människors rätt att vara den man är. Det skriver Yvonne Ruwaida (mp).

Under strecket
Publicerad
Annons

Idag kommer hundratusentals människor samlas på Stockholms gator som deltagare eller åskådare till Prideparaden. Den har växt till att bli den största årliga manifestationen i Norden för humanism och alla människors lika värde och rätt. Det är värden som har byggt de nordiska demokratierna, men de är för den sakens skull inte självklarheter. De måste erövras av oss alla varje dag, i varje sammanhang som vi deltar i.

Två veckor har gått sedan Norden utsattes för den största attacken någonsin i fredstid. 77 människor dog på AUF:s sommarläger på Utøya och i Oslo. Terroristen Anders Behring Breivik ingår i den fanatiska miljö som vill vända människor mot varandra utifrån ursprung, etnicitet och religion. Han hämtade sin inspiration där konspirationsteorierna och bilden av ”den andre” konstrueras. Han satte sin tilltro till dem som talar om muslimer som ”det största utländska hotet” sedan andra världskriget. Genom sina handlingar var det detta som hot han ville undanröja.

Annons
Annons
Annons