Apelsin utklassar andra citrusfrukter i C-vitamin

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Clementin, mandarin, satsumas, apelsin. Många av våra populära citrusfrukter är snarlika i smaken – men vad gäller näringsinnehåll är de inte helt jämförbara.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
* Procent av rekommenderat dagligt intag (RDI) för en kvinna respektive man. Källa: Livsmedelsverket.

* Procent av rekommenderat dagligt intag (RDI) för en kvinna respektive man. Källa: Livsmedelsverket.

Annons

Välsmakande, juldoftande och näringsrik. Citrusfrukten är onekligen en favorit så här års – och det på goda grunder. 

Förutom att vara rik på C-vitamin är citrusfrukt och citrusjuice våra huvudsakliga källor till flavonoider, gula färgämnen som fungerar som antioxidanter. I omfattande epidemiologiska studier har flavonoider kopplats samman med en lägre risk för stroke. I en 14-årsuppföljning av närmare 70 000 kvinnor visade sig den grupp som åt mest citrus löpa 19 procent lägre risk för stroke än de som åt minst.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons