Annons
Analys

Benjamin Katzeff Silberstein:”Inte ens Nordkorea kan längre vara helt slutet”

MÄRKLIGT MÖTE På en viss plats i Yanbianprovinsen är det bara floden som skiljer de båda länderna Kina och Nordkorea åt. Benjamin Katzeff Silberstein, specialist på Nordkorea, reste dit och såg en fattig vardag långt från den verklighet regimen vill visa upp.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den ungefär femtio meter breda floden är det enda som ligger mellan mig och den lilla staden Yuson i Nordkorea. Yuson ligger i norra Hamkyongprovinsen, en av Nordkoreas fattigaste delar. Från klippavsatsen där jag står ser jag människor vandra av och till på en huvudgata som ser ut som en uttorkad flodbädd. Vissa cyklar men ingen kör bil. Jag ser fabrikernas skorstenar men ingen rök. I bakgrunden syns det bergiga landskapet, som genom sin skönhet ger den gråa staden en lätt sorgsen ton. Trots att kullarna är desamma i Nordkorea som i Kina, där jag står, ser de annorlunda ut. De flesta träd har huggits ned för att användas som bränsle och kullarna är nästan helt kala.

På andra sidan dyker plötsligt en grupp soldater upp. De sjunger och skrattar samtidigt som de sjunker ned vid flodbädden för att tvätta sina kläder. Vi ropar några fraser på koreanska till varandra, men när de förstår att jag är från väst vill de inte prata mer.

Annons
Annons
Annons