Annons
X
Annons
X

Inte ens i Småland finns det smör…

Mjölkbrist och nya matvanor ligger bakom den akuta smörbristen i Sverige. Framöver kan det även bli svårt att få tag i andra mejeriprodukter. Och priset på smör kan stiga.

[object Object]
På Ica på Hornsgatan i Stockholm har kunderna börjat hamstra smör när det kommer in, vilket gör att det är slutsålt samma eftermiddag. ”Det är några kunder varje dag som klagar. Vi vet inte hur länge bristen pågår, kanske hela vintern”, säger Isak Mannerfelt som jobbar i butiken. Foto: INGVAR KARMHED

1.
Hur kan det bli smörbrist?

Det finns två grundorsaker, enligt Jonas Carlberg på Svensk Mjölk. Dels att den svenska mjölkproduktionen har minskat de senaste tio åren från 3,3 miljarder kilo till 2,9 miljarder kilo. Dessutom ger kor mindre mjölk på hösten. Den andra orsaken är att lighttrenden ebbat ut, vilket gör att vi dricker fetare mjölk och äter fetare yoghurt, bland annat.

– Det finns inte tillräckligt med mjölkfett för att täcka efterfrågan just nu, säger Jonas Carlberg.

Annons
X

2.
Varför tar inte mjölk och andra mejerivaror slut?

– Mejeriföretagen prioriterar att se till att kunder har tillgång till det färska sortimentet i mejerihyllan, säger Jonas Carlberg.

3.
Finns det ett gömt smörberg?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Smörberget är EU:s lager som användes för att undvika att priset på smör dumpades, genom att helt enkelt köpa upp stora mängder smör. 2009 inhandlades 30000 ton, men allt eftersom har det sålts av. Enligt Jonas Carlberg har smörberget i princip försvunnit. I september i år fanns enligt brittiska jordbrukarorganisationen Dairyco bara tusen ton kvar, allt i lager i Estland.

  4.
  När kan vi få svenskt smör i hyllorna igen?

  Den 3 oktober räknar Arla med att ha löst problemet, efter att man tagit in gräddråvara från andra nordiska länder som gör att svensk grädde till smörtillverkningen frigörs. Men det kan bli fortsatt brist framöver om inte mjölkproduktionen ökar. Enligt Jonas Carlberg på Svensk Mjölk kan det även bli brist på andra mejeriprodukter.

  5.
  Blir det dyrare smör nu?

  – Om det följer den normala utvecklingen för utbud och efterfrågan borde prisbilden gå upp, men hur det kommer att hanteras av mejeriföretagen vet jag inte, säger Jonas Carlberg.

  6.
  Vad är egentligen smör?

  Smör görs av grädde, som är den fetare delen av mjölk. Grädden vispas hårt, vilket gör att fettet bildar en kornig massa och skiljer sig från kärnmjölken, som hälls bort. Därefter tillsätts salt. Vad som är smör är noga reglerat i livsmedelslagstiftningen och av EU-regler.

  – Det som är viktigt för att det ska få kallas smör är att det bara är grädde som kommer från kor. Det går alltså inte att blanda in någon olja. Sedan får det inte vara mer än 16 procent vatten, säger Maja Nordström, livsmedelsagronom och ansvarig för Mjölkfrämjandet.

  7.
  Kan man göra sitt eget smör?

  – Absolut! Man tar grädde som man vispar i en bunke tills det blir en korning massa. Sedan häller man bort vätskan och saltar, så har man sitt eget smör, säger Maja Nordström.

  8.
  Kan man ersätta smör med något om det är slut i
  ** butiken?**

  – Margarin är ju en ersättningsprodukt till smör, men det blir inte lika gott. I många recept kan man använda till exempel Bregott i stället, som är en blandning av smör och rapsolja. Det blir en liknande smak eftersom den innehåller så pass mycket smör, säger Maja Nordström.

  9.
  Varför förekommer smör så ofta i svenska talesätt?

  ”Sålt smöret och tappat pengarna”, ”som en het kniv genom smör”, ”inte för allt smör i Småland”, eller ”som smör i solsken” är svenska talesätt, idiom, som innehåller smör.

  – Många av de här går tillbaka till det gamla bondesamhället, som ”först till kvarn får först mala”. Då var smör något som värderades högt, säger Emma Sköldberg, doktor i nordiska språk vid Göteborgs Universitet.

  Även om uttrycken är klyschiga så används de flitigt. Emma Sköldberg säger att de ibland kan vara svårbegripliga, som att ”vara uppe i smöret”, som betyder ungefär att ha det bra ekonomiskt.

  – Som att ”skriva som en kratta”. Varför säger man kratta och inte något annat redskap? säger Emma Sköldberg.

  Annons
  Annons
  X

  På Ica på Hornsgatan i Stockholm har kunderna börjat hamstra smör när det kommer in, vilket gör att det är slutsålt samma eftermiddag. ”Det är några kunder varje dag som klagar. Vi vet inte hur länge bristen pågår, kanske hela vintern”, säger Isak Mannerfelt som jobbar i butiken.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X