Annons

Inte enkelt att komma ut som asexuell

Rasmus har nyligen startat en egen You­tubekanal där han berättar om asexualitet. ”Det fanns ingen på svenska. Jag har fått jättemycket positiva kommentarer och folk skriver att jag är modig.”
Rasmus har nyligen startat en egen You­tubekanal där han berättar om asexualitet. ”Det fanns ingen på svenska. Jag har fått jättemycket positiva kommentarer och folk skriver att jag är modig.” Foto: Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet

19-åriga Rasmus ser sitt ointresse för sex som en viktig del av identiteten. Han upplever att det finns många fördomar mot asexuella och gör allt för att öka förståelsen i samhället. Han säger sig veta att han aldrig kommer att vilja ha sex, men måste ständigt försvara det.

Under strecket
Publicerad

Många nittonåringar längtar efter att hitta någon att ha sex med, men har ännu inte funnit den rätta eller hindras av blyghet och rädsla. För Rasmus är situationen den motsatta; han betvivlar inte att han hade kunnat träffa en sexpartner om han hade velat. Han har en stor bekantskapskrets och är allt annat än blyg. Men han vill inte ha någon form av sex alls och är i princip över-tygad om att han aldrig kommer att vilja ha det.

– Jag brukar jämföra asexua-litet med att koppla in en dator i väggen men ha säkringen avstängd. Det kommer inte att komma någon ström oavsett.

Annons
Annons
Annons