Annons
X
Annons
X

Inte den kick-off Sahlin hade behövt

PÅ PLATS | MONA SAHLIN I NACKA

Kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser, kvoterad föräldraförsäkring och lagstadgad rätt till heltid, som en del av en stor satsning på jämställdhet. Det var några konkreta löften som Mona Sahlin kunde ge under sitt sommartal i Nacka igår. I övrigt fick hon arbeta med breda penseldrag i väntan på resultatet av förhandlingarna med V och MP.

Annars var det upplagt för en lyckad valrörelsekick-off igår. Solen sken över Marcusplatsen i Sickla, Jonas Gardell fanns på plats som publikvärmare och för de allra minsta fanns det både hoppborg och fiskdamm.

Men Nacka är en solid M-kommun, och trots att overklighetens folk hade slagit ner på Marcusplatsen och trots hoppborg och sockervadd lät sig Nackaborna inte störas i sin lördagsshopping. Det kunde inte ens Jonas Gardell råda bot på, trots att han kan dra en betydligt större publik än de 3-400 som fanns på plats. Köpcentrets stora kundparkering femtio meter bort var full, men oppositionsledarens tal drog mest politiker och mediefolk.

Annons
X

Nacka är en blå kommun med rött hjärta, i alla fall enligt vad som står på den lokala SSU-klubbens t-shirts. Det var svårt att tro igår. De Nackabor som valde Gina Tricot framför Mona Sahlin tillhör just den medelklass som Socialdemokraterna behöver för att vinna valet 2010. Samtidigt är det en grupp som har fått det betydligt bättre tack vare Alliansens skattesänkningar. Nalin Pekgul applåderade som ivrigast på första bänkraden när Mona Sahlin lovade kvoterade bolagsstyrelser, men frågan skulle knappast riva ner samma applåder på Ica Kvantum tvärs över parkeringen.

Men det var inte bara Nackaborna som svek igår. Inför talet kunde man läsa på Socialdemokraternas hemsida att specialchartrade bussar skulle skjutsa åhörare till Sickla, men en halvtimme efter Sahlins tal stod två bussar fortfarande tomma.

I publiken syntes visserligen Wanja Lundby-Wedin, Helle Klein och Tomas Bodström, men tunga namn som Ibrahim Baylan, Carin Jämtin och Tomas Östros hade valt att inte närvara. Mona Sahlin går nog en svårare valrörelse till mötes än vad man hittills hade kunnat tro.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X