Annons
X
Annons
X
Kultur
Kommentar

Hynek Pallas: ”Inte bara skraj vit urbefolkning som vill prata”

”Var femte väljare, 20 procent, svarar spontant att just detta område är den viktigaste samhällsfrågan i dag.”

Jag skrattar av förakt när jag läser meningen i DN:s artikel om att invandring och integration nu är den näst största samhällsfrågan. Jag skrattar av trötthet för att det känns som om samma gamla vanliga perspektiv ligger till grund: Inte det att ungefär 16 procent av dagens svenskar – en och en halv miljon personer – är födda utomlands. Att de, tillsammans med andragenerationsinvandrare utgör en stor och växande grupp för vilka frågan om ”invandring och integration” inte är ”viktig” utan en del av deras väsen.

Ändå framställs det i varje artikel, liksom nu, som något slags spöke drar fram genom landet. Som om de som svarar att invandringsfrågan är viktigast enbart är Rädda Vita Svenskar som sitter på verandor och i inglasade förortsbalkonger och surt kedjerökande tycker att det är Viktigt Att Prata Om Invandringen.

Annons
X

Vi lever sedan många år i en ny tid – globaliseringen har inneburit nya migrationsmönster och förändrade ekonomier. Vi ser hur gamla nationer dödsrycker. I Sverige har det gått hand i hand med nedskärningar i en modell som länge förknippades med landet som var, och vi har fått våra alldeles egna populister med den bruna politiken nödtorftigt dold under ful folkhemsfolkdräkt.

**Men poängen är **naturligtvis att det inte bara är Sverigedemokrater eller skraj vit urbefolkning – vad det nu är – som vill prata. Jag vill inte bara diskutera frågan: den har varit en del av mitt liv sedan den stund mina föräldrar satte sig på ett tåg till Sverige. Genom alla klassresor, mer och mindre bra bostadsområden, möten med idioter som klankat på min pappas uttal, kommunister som hånat mina föräldrars erfarenheter, lärare som lärt ut Strindberg till mig för att jag är vit europé och sagt åt mörka kompisar att de kan rappa i stället. Och så vidare i nästan varje dag och varje möte där mitt namn möter en ny mun.

I dagens Sverige är det fortfarande rätt outforskat och förbisett vad det innebär att ha flera språk och fler länder att röra sig i – det jag lever och andas varje morgon från det att jag vaknar och har ett jävla sjå att förklara för mina egna barn

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så, ja, jag kan jag säga att ”invandring och integration” absolut är ett ämne politikerna borde ägna sig väldigt mycket åt. Om de hade varit det minsta i samklang med världen vi lever i, likt mig och en och en halv miljon andra invandrade svenskar, då hade de börjat för sisådär en 25 år sedan.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X