Inte bara öl i Tjeckien

Nyblivna EU-landet Tjeckien är mer berömt för hockeyspelare och öl än för mat. Köket har lånat mycket från grannländerna, men skapat varianter, som schnitzel av fläskkött eller kyckling.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tjeckisk matlagningskonst är knappast känd för sina kulinariska sensationer. Tjecker föredrar rejäl, robust mat som mättar mer än den smakar. Matkulturen uppvisar stora likheter med den i närbelägna Bayern och Österrike. Knödel (knedlíky) serveras till nästan all mat, och fås i två varianter som båda kan köpas färdiga i matvaruaffärer: potatisknödel (bramborové knedlíky) och brödknödel (houskové knedlíky).

Det bästa med den tjeckiska maten är ölet, tycker många. Zdenek Vavra, ägare och grundare till restaurangen Soldaten Svejk rekommenderar panerad ost, en skiva hårdost dubbelpaneras i mjöl, ägg och ströbröd och steks sedan. Till det passar det bra med ett ljust tjeckiskt öl.
Foto: Tomas Oneborg

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons