Annons
X
Annons
X

Inte bara dalahästar och folkdräkt

Dalarna är mycket mer än dalahästar, Siljan och folkdräkter. Den södra delen av landskapet har en hel del att locka med. Som modern konst, sjöar, musik, god mat. Och ännu mer konst.

(uppdaterad)
Verket i Avesta.
Verket i Avesta. Foto: ARI LUOSTARINEN

Pratas det om Dalarna är det Tällberg, Rättvik, Mora och Leksand som nämns. Och Peace and love-festivalen i Borlänge. Men nu är vi i södra Dalarna, en del av landskapet som ofta – och orättvist, enligt en partisk skribent – hamnar i skuggan av trakten kring Siljan.

Området andas kreativitet, naturen är vacker, sjöarna rena och loppisarna och auktionerna står som spön i backen. Här följer en guidad tur som inleds i Avesta.

Lars Åke Everbrand öppnar dörrarna in till Verket, ett gammalt järnverk och en pampig tegelbyggnad. Som en port till det bevarade Koppardalen, ett anrikt industriområde där Tony Rickardsson höll till med sitt racingteam fram till i höstas.

Annons
X

Något järnverk är det inte längre, men man har renoverat och ändå bevarat atmosfären och den hårda, mörka och stämningsskapande miljön. Lars Åke Everbrand är stans kulturchef, han är stolt över det som Verket har blivit – en plats för konstutställningar framför allt men också konstkurser för barn, den årliga tomtemarknaden, bröllop och sommarens kafékvällar.

Vartannat år arrangeras Avesta art, en konstbiennal. 2010 är det dags igen och invigningen sker den 15 maj. Här finns också permanenta inslag, som Kjell Engmans glasinstallation, den kusliga labyrintiska hotellkorridoren, skapad med hjälp av spegelväggar av Sonja Nilsson. Och så rummet med skrotinstrument som får de flesta att bli högljudda industrirockare. Miljön och verkets historia samspelar med konsten och är en del av upplevelsen.

– Det vi tycker är vackert var ju en rå och tuff arbetsplats. Vi tar in vår tids språk och kultur och vi vill att det vi gör ska ha samma höga kvalitet som det man gjorde här förr. Men vi producerar tjänster och upplevelser istället, säger Lars Åke Everbrand och fortsätter:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Många ser gamla fabriksbyggnader som problem, som övergivna skepp. Men den här byggnaden ger ett mervärde. Vi kan inte bygga ett Guggenheimmuseum, de pengarna finns inte, men det här är vårt tempel för modern konst.

  Vi lämnar Avesta med sitt Alvar Aalto-ritade hus, köpcentrum, gågata och Carl Jularbo-museum. Stjärnsund väntar. Också det en bruksort, men av en helt annan sort. I byn som andas gröna vågen och antroposofer spelar Christopher Polhem fortfarande en viktig roll.

  Polhemsstiftelsen har numera ett finger med i det mesta i Stjärnsund, inte minst i Smedjan där det anordnas konserter varje sommar – i år med bland andra Åsa Jinder, Nordman och Louise Hoffsten. Sedan 2005 inleds augusti månad med en folkmusikfestival i Stjärnsund.

  Orten blev rikskänd på allvar i april 2008 när tioåriga Engla först försvann och sedan hittades död, mördad av lastbilschauffören Anders Eklund. Sorgen finns fortfarande i samhället men byborna har delat den med varandra.

  I ett hus nere vid sjön Grycken, mitt i byn, bor musikern och entreprenören Fredrik Swahn med sin fru Lisa och deras barn. De lämnade Stockholm för att starta en spa-anläggning i liten skala. Hit kan par komma för att få lugn, ro, massage och avkoppling. Samtidigt har de hand om spelningarna i Smedjan.

  – Jag frilansar och kan lika gärna ha min bas här som i Stockholm, säger Fredrik Swahn. Det är en otrolig frihetskänsla att bo i Stjärnsund.

  – Artisterna bor hos oss och det ger en bra bild av den helhetskänsla vi vill ge. Samtidigt skulle vi inte orka jobba så mycket om vi inte bodde så här, för Stjärnsund ger ju det – här kan man få vila mitt i allt man håller på med, konstaterar Lisa Swahn.

  Stjärnsund är också värt att besöka för en promenad genom samhället, en runda minigolf eller en titt på den pampiga herrgården. Och kanske en lunch på Fridhems kursgård (sommartid).

  Men nu till Viktor Angmo, krögare på Dala-Husby hotell och restaurang. Han och restaurangen vann Årets värt att resa-pris när restaurangguiden White Guide 2009 gav betyget ”Svensk mästarklass”.

  – Från början var inte planen att driva en finkrog och jag betraktar fortfarande inte den som en finkrog. Det viktigaste är att det smakar gott och att det känns som om det finns en tanke bakom varje rätt. Det närproducerade är väldigt viktigt och naturligt, säger Viktor Angmo.

  Restaurangen ligger i ett rött trähus vid Dalälvens strand. Utsikten över vattnet är magnifik.

  – Jag tycker att det i den norra halvan av Sverige är ganska dåligt med ambitiösa ställen på landsbygden. Men ett exempel är Krubban i Vikbyn här i trakten, det är ett jättemysigt ställe. Det behövs ett par tre ställen som oss, som får lite uppmärksamhet utanför regionen, för att intresse ska väckas. Men jag tänker inte anpassa mig med billigare mat för att ortsbefolkningen ska komma hit och bli stammisar, säger Viktor Angmo.

  Färden fortsätter. Mot Vikmanshyttan, också i Hedemora kommun. Efter maten känns det rätt att avrunda med lite konst, eller snarare lite konstskapande.

  Här finns Nordens enda industriella stentryckeri, dit konstnärer från hela landet kommer för att under några intensiva dagar göra litografier tillsammans med bröderna Per-Ove och Mats Westman. När vi ramlar in på Tallgatan 5 sitter konstnären Anette Fahlberg från Timrå och arbetar.

  – Det är en väldigt stimulerande miljö och det är ett samarbete, ett lagarbete. Man diskuterar det man gör. Det är socialt och intensivt. Och resultatet är verkligen intressant. Jag slutar aldrig att fascineras av trycket, säger Anette Fahlberg.

  När du ändå kuskar runt i södra Dalarna, glöm inte Säters fina trähus och det perfekta utflyktsmålet för en barnfamilj – Säterdalen. Och håll ögonen öppna för loppisskyltar.

  Martin Röshammar

  Annons
  Annons
  X

  Verket i Avesta.

  Foto: ARI LUOSTARINEN Bild 1 av 9

  Kulturchefen Lars-Åke Evebrand i Verket i Avesta.

  Foto: ARI LUOSTARINEN Bild 2 av 9

  Konstverk av Nicolas Cesbron på Verket i Avesta.

  Foto: ARI LUOSTARINEN Bild 3 av 9

  Alvar Aalto-huset i Avesta.

  Foto: ARI LUOSTARINEN Bild 4 av 9

  Världens största dalahäst finns dock också i Avesta.

  Foto: ARI LUOSTARINEN Bild 5 av 9

  Fredrik och Lisa Swahn i Stjärnsund.

  Foto: ARI LUOSTARINEN Bild 6 av 9

  Krögaren Viktor Angmo på Husby Värdhus i Dala-Husby.

  Foto: ARI LUOSTARINEN Bild 7 av 9

  Bröderna Per-Ove (t v) och Mats Westman på Stentryck i Vikmanshyttan.

  Foto: ARI LUOSTARINEN Bild 8 av 9

  Trähus i Säter.

  Foto: ARI LUOSTARINEN Bild 9 av 9
  Annons
  X
  Annons
  X