Recension

Grand theft auto 4Inte bara briljant

Grand theft auto 4 är en historia utan good guys men full av starka karaktärer. Inte minst är staden Liberty City oförglömlig i sin skönhet och brutalitet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Niko Bellic anländer till Liberty City full av tillförsikt. Hans kusin Roman har lockat honom över Atlanten med berättelser om kvinnor, sportbilar och jacuzzier. Fraser som ”den amerikanska drömmen” och ”möjligheternas land” hojtas som mantran, löften om ett bättre liv. Serben Niko flyr nämligen ett hemland där han dragits in i tung brottslighet.

Liberty City är en tiltad version av New York: vidsträckt, verklighetstroget och vackert, ett mirakel av digital arkitektur. Men Nikos vardag blir gatorna i Broker, spelets motsvarighet till Brooklyn, och Romans skryt om framgång och rikedom visar sig vara lögner. I själva verket driver han en sunkig liten taxifirma och står i skuld till den lokale rövarbaronen Vlad. När Niko försöker medla sugs han åter in i en virvel av kriminalitet, och det dröjer inte länge innan han stjäl bilar och agerar torped åt heroinlangare i vanlig ohederlig Grand theft auto-stil.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons