Intakt medeltid ger ro

Resan går genom ett lätt kuperat landskap som inte är olikt det mellansvenska. Vägarna är fina och trafiken inte alls besvärlig. 18 mil söder om Prag rullar hyrbilen in i Cesky Krumlov - på FN:s världsarvslista sedan 1992.

Under strecket
Publicerad
Moldau ringlar som en orm genom den pittoreska medeltidsstaden Cesky Krumlov i södra Tjeckien. Vid vattnet finns det gott om ställen där man kan njuta av den rustika maten och en sval öl.

Moldau ringlar som en orm genom den pittoreska medeltidsstaden Cesky Krumlov i södra Tjeckien. Vid vattnet finns det gott om ställen där man kan njuta av den rustika maten och en sval öl.

Annons

Cesky Krumlov i södra Böhmen byggdes runt ett slott från 1200-talet, på ett ställe där floden Moldau ringlar sig fram som en orm. Eftersom den lilla medeltidsstaden ligger så nära både Tyskland och Österrike var befolkningen blandad fram till 1945. Tyskarna tvingades sedan bort från staden när ockupationen som inletts 1938 var över. Det var långt ifrån första gången Cesky Krumlov var invaderat. 1648, under det trettioåriga kriget, hölls staden av drottning Kristinas svenska armé.
Annars är Cesky Krumlovs historia förknippad med de starka familjer som styrt staden. Från familjen Rozmberk på 1300-talet över familjen Eggenberk på 1600-talet till den mäktiga familjen Schwarzenberg på 1700-talet.
Slottet - det näst största i Böhmen som med sina fem slottsgårdar och trädgårdsanläggningar vilar högt över staden - har inslag av gotik, renässans och barock. Konstsamlingarna från de båda sistnämnda epokerna är stora, även om en del av dem flyttats till det närliggande slottet i Hluboká som man med fördel besöker på återresan till Prag.
Cesky Krumlov kan tacka sin, alla ockupationer till trots, relativt fredliga historia för att den medeltida stadsplanen och de flesta historiska byggnaderna fortfarande är intakta. Autentiskt är ett ord som ofta förekommer i samma mening som Cesky Krumlov, pittoreskt är ett annat.

Annons

Efter kommunismens fall i Östeuropa 1989 har stor möda lagts på en försiktig restaurering av den gamla stadskärnan. Cesky Krumlov lever i dag till stor del på turismen. I nästan varje hus finns ett litet hotell eller en restaurang, men man får aldrig intrycket att kommersialismen tagit över.
Stadskärnan är inte större än att man hinner gå runt i den flera gånger under en dag. Ofta passerar man någon av broarna över Moldaus meandrar. Floden bidrar till att ge Cesky Krumlov dess rofyllda profil, men för ett par år sedan blev den plötsligt ett hot. Stora delar av Tjeckien drabbades av svåra översvämningar och i Cesky Krumlov steg vattennivån med flera meter på några timmar.
Många byggnader som i stort sett ligger i nivå med floden vattenfylldes och de materiella skadorna blev omfattande. Det är emellertid inget man kan se några större spår av i dag. I ett konstnärskollektiv på Latránsidan, nedanför slottet, har den högsta vattenlinjen på husets innerväggar markerats med små stenar. Ovanför flyr hundratals sniglar av keramik - precis som de riktiga sniglarna gjorde något dygn innan floden kom.
När vi besöker Cesky Krumlov är det valborg och 1:a maj. Våren har hunnit långt, med svenska mått mätt är det rena högsommarvärmen. Valborg är påskkäringarnas tid i Tjeckien och många har passat på att klä ut sig. I parken på Latrán är det fest med lekar och levande musik. Det goda tjeckiska ölet på fat kostar sex svenska kronor för ett stort glas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons